Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, 41.Yılında Sosyal Sorumluluk Projesine İmza Attı

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, 41.Yılında Sosyal Sorumluluk Projesine İmza Attı


Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, 41’inci yılında sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde önemli bir çalışmayı hayata geçirdi. Assemble ve Herkes İçin Mimarlık Derneği yürütücülüğünde başlatılan proje kapsamında fuarda stant üretiminden arta kalan malzemeler geri dönüştürülerek oturma birimleri üretildi. Üniversite öğrencilerinin fuarda katılım sağladığı ‘YAPI UNPLUGGED’ atölyesi kapsamında üretilen oturma birimleri ve açık derslik üniteleri Uşak Eşme Güllü Köyü İlk ve Ortaokulu’na gönderilerek yeniden kullanıma sunulmuş oldu.


Türkiye’nin lider sektörlerinde lider fuarlar düzenleyen ITE Turkey bünyesinde yer alan YEM Fuarcılık tarafından düzenlenen Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, 41’inci yılına özel bir sosyal sorumluluk projesine imza attı.


10-11 Mayıs tarihlerinde Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul çerçevesinde Arkitera işbirliğiyle düzenlenen ‘YAPI UNPLUGGED’ atölyesinde, fuar kurulumu sırasında ortaya çıkan sunta, halı, palet, strafor, kağıt rulo gibi atıklar ve kullanılmayan malzemeler yeniden değerlendirildi.

Atölye çalışması için 11-25 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen başvuru sürecinde Türkiye'deki 38 farklı üniversiteden toplam 84 başvuru yapıldı.


Mimarlık, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, endüstri ürünleri tasarımı, şehir ve bölge planlama bölümlerinden seçilen 58 öğrenci Herkes İçin Mimarlık Derneği ve Assemble yürütücülüğünde 15 farklı oturma birimleri ve açık derslik üniteleri üretti.


Üretilen mobilyalar, Herkes İçin Mimarlık Derneği’nin Temmuz ayında Okan Üniversitesi Brokoli Topluluğu ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Cut-Paper topluluğu ile birlikte Uşak Eşme Güllü Köyü İlk ve Ortaokulu'nda gerçekleştireceği projenin bir bölümü olarak bölge okuluna kazandırılacak.


İhtiyaç sahibi okullar için atık malzemeleri geri dönüştürüyoruz…

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un 41’inci yılında gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk projesi kapsamındaki çalışmalardan bahseden ITE Group Bölge Direktörü Kemal Ülgen: “Fuar kurulumunda birçok atık malzeme ortaya çıkıyor. Bunları anlamlı bir şekilde nasıl değerlendirebileceğimizi düşündük. Bu noktada yolumuz Herkes İçin Mimarlık Derneği (HİM) ile kesişti. Anadolu’da atıl kalmış okullarla ilgili çok değerli projeler gerçekleştirdiklerini gördük. Fuar kapsamında Herkes İçin Mimarlık, Arkitera ve Assemble’ın yürüttüğü ‘YAPI UNPLUGGED’ atölyesinde 58 üniversite öğrencisinin de katılımıyla atık malzemelerden üretimler yapıldı. Ortaya çıkan oturma birimleri ve açık derslik ünitelerini Uşak’taki Güllü Köyü İlk ve Ortaokulu’na Mayıs ayında gönderdik. Fuar sonrası çıkan başka atık malzemeler de oldu. Bu malzemeleri de yeniden ele aldık ve ortaya çıkan yeni çalışmaları Güllü Köyü İlk ve Ortaokulu’nda değerlendiriyoruz. Hedefimiz; her yıl bu projeyi başka okullara da taşıyarak ihtiyaç sahibi okulların gereksinimlerini karşılayarak eğitime olan katkıyı desteklemeyi amaçlıyoruz” dedi.


Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul kapsamında gerçekleşen Yapı Unplugged ile malzemeyi gerçekten tanımak, tasarımı ürüne dönüştürmek ve yerinde uygulama ile süreci deneyimlemek hedeflendi. Burada bir kez daha yeni bir fonksiyon kazandırılan atık malzemeler köy okullarında değerlendirilmek üzere yeniden hayat buldu.


Bu kapsamda Mayıs ayında gerçekleştirilen Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un üçüncü ve dördüncü gününde düzenlenen atölye çalışmasının ilk gününde atölye yürütücüleri kullanılacak aletleri ve malzemeleri öğrencilere anlattılar. Daha sonra katılımcılar kendi ekiplerini oluşturarak malzeme seçimleri yaparak hem kağıt hem de malzemeler üzerinde denemeler yaparak üretime başladılar. İlk günün akşamında yapılan toplantının ardından çalışma sona erdi. İkinci gün bir önceki gün yapılan yorumları değerlendiren katılımcılar hızla üretime geçtiler.


Fuarın son günü olan 12 Mayıs'taki Assemble'ın kurucu üyelerinden Louis Schulz ve Maria Lisogorskaya'nın kuruldukları günden günümüze kadar olan dönemdeki projelerinden söz ettikleri "Yaparak Öğrenme" başlıklı konferansın ardından sertifika töreni yapıldı.


‘YAPI UNPLUGGED’ atölyesi kapsamında üretilen oturma birimleri ve açık derslik üniteleri Uşak Eşme Güllü Köyü İlk ve Ortaokulu’na gönderilerek yeniden kullanıma sunuldu. Fuar bitiminin ardından devam eden proje çerçevesinde yeni atık malzemeler üzerinde de çalışmalar yapılarak Temmuz ayında Güllü Köyü İlk ve Ortaokulu’na ve yöre insanının kullanımına kazandırılacak.