Türkler ev almak için Miami'yi tercih ediyor
Yurt dışına yatırım yapmak, başka bir ülkeden ev almak isteyen pek çok Türk son dönemde gözünü Miami'ye dikti
Yurt dışına yatırım yapmak, başka bir ülkeden ev almak isteyen pek çok Türk son dönemde gözünü Miami’ye dikti.
ABD'de Türk müşterilerine satış desteği hizmeti verenler ve emlakçılar talepteki artışı doğruluyorİstanbul'da Boğaz hattı, Bodrum, Çeşme gibi merkezlerden sonra ikinci evlerıni almak için yurt dışına yöneliyor birçok kişi. Bugünlerde tercih edilen şehirler arasında özellikle biri göze çarpıyor: Miami. Türkiye'den pek çok isim ABD'nin Florida eyaletinin en bilinen şehirlerinden Miami'de ev almayı seçiyor artık. Emlakçılar şehirde part time olarak yaşayan Türk vatandaşlarının sayısının 10 bini bulduğunu söylüyor; henüz inşa edilmeden satılan lüks daireleri alanların yaklaşık yüzde 5'inin Türkler olduğunu belirtiyorlar. Öyle ki geçtiğimiz günlerde Wall Street Journal, Miami'nin en yenileri dediği Türkiyeli ev sahiplerini ele aldı. İkinci, üçüncü evlerini alan zengin Türklerden bahsetti. Luxury Portfolio internet sitesinin “Geçtiğimiz haziran ayına kıyasla bu sene Türkiye ile online trafik yüzde 58 arttı” ifadesine de yer verdi.
Neden Miami?
Müşteriler masraftan kaçınmamış.Biscayne Beach'te 8.6 milyon dolar (yaklaşık 26 milyon TL) ödeyen bir ismin aldığı dubleks teras katının kendine ait bir plajı bile olacakmış. Habere göre Sunny Isles Beach'teki Ritz Carlton rezidanslarından satın alanların ödediği miktar ise 4'er milyon dolar (yaklaşık 12 milyon TL). Kozmetik ithalatıyla uğraşan Hülya Uyar da 700 bin dolar (yaklaşık 2 milyon TL) ödeyerek ev sahibi olan isimlerden biri.Aracı isimler Türkiye'den Miami'ye yapılan yatırımlarda Türk Hava Yolları'nın direkt uçuşlarının ve Brickel City Tower'da açılan Türk Konsolosluğu'nun etkisinin büyük olduğunu söylüyor. İşadamları da bölgeye oldukça ilgili. Süzer grubu ASSR Capital ile birlikte lüks daireler inşa etme amacıyla okyanus kenarında bir yeri satın almış. Okan Üniversitesi de Miami'de bir kampus açarak bu alanda bir adım atan eğitim kurumlarından. Bölgeye yatırım yapmayı seçenler arasında iş ve sanat dünyasından isimler de var: Mehmet Bayraktar, Rahmi Koç, Abdullar Acar, Baran Süzer, Perran Kutman, Tolgahan Sayışman, Sibel Can, Seda Sayan, Gamze Saraçoğlu...Miami'de hizmet veren Cervera Real Estate'in satış geliştirme bölümü başkanı James Ottley de Türkiye'den müşterilerde son altı ayda çok büyük bir artış olduğunu onaylıyor. Miami'nin ABD'nin en önemli giriş-çıkış noktalarından olmasının ve çok kültürlü yapısının etkili olduğunu düşündüğünü söylüyor. Son bir yıl içinde ülkemize pek çok defa geldiklerini ve Türkiye'ye daha fazla zaman ve kaynak ayırmanın pazarlama stratejileri arasında olduğunu ekliyor. Son yaptıkları satışlardan da bir örnek veriyor: “Miami şehir merkezine yakın konumda olan Edgewater bölgesindeki Missoni Baia projesinden satışlar yaptık Türk müşterilerimize. Projedeki fiyatlar 1.7 ile 4 milyon dolar (yaklaşık 6-12 milyon TL) arasında değişiyor.”
“50 bine de, 3.5 milyon dolara da daire var”
Hilal Borque (Turyap Miami ofisi sahibi, broker)- İnsanlar üç şey için Miami'ye geliyor: Tatil, yaşam stili ve yüksek olmayan vergiler. Dünyanın en büyük limanlarından biri olması da iş için önemli bir avantaj.- Türkler genelde tatil ve yatırım amacıyla ev alıyor. Tatil için düşünenler teras katlarını, rezidansları; Miami'de kalmak üzere gelenler ise müstakil evleri veya yeşil kart seçeneği de sunan projeleri tercih ediyor. Miami birçok kalbur üstü ailenin de seçimi. İstedikleri zaman dinlenebilecekleri, tatil yapabilecekleri ikinci bir ev almayı uygun görüyorlar. Olmadıkları sürede kiralayanlar da var. Bazı yatırımcılar ev haricinde kompleks, motel gibi yerlere de yatırım yapıyor. Ayrıca emekli olup gelen, eğitim, doğum ya da tatil amaçlı gelen Türkler de var.
Nereleri tercih ediyorlar?
Miami'de 50 bin dolara da, 3.5 milyon dolara da daire var. Her bütçeden müşterim var. Müşterilerimin tercih ettiği mülkler ortalama 250 bin dolardan başlıyor. Şu an Türk müşterilerim için üzerinde çalıştığım iki satış 1.2 milyon dolarlık bir teras katı ve 15 milyon dolarlık bir motel.- Türkler genellikle Miami South Beach, şehir merkezi, Midtown Miami, Bal Harbour, Sunny Isles, Aventura gibi yerleşim yerlerini seçiyor. Şu an Aventura tarafında biraz deniz gören bir stüdyoyu 170 bin dolar ve üstüne almak mümkün. Turyap için her fiyat aralığında daire-ev satan müteahhit firmalarla özel anlaşmalar yaptık, onlar da bize özel indirim sunabiliyor. Kimi evi geniş olsun, kimi deniz manzaralı olsun istiyor. En çok tercih ettikleri projeler arasında Hyde Midtown, Paramount Miami Worldcenter, Porsche Design Tower ve Zaha Hadid'in tasarladığı 1000 Museum var.
MODERN TARZDA EVLER
Yaklaşık iki senedir Miami'ye giderek Türk müşterilerinin evleri için mimarlık hizmeti veren Kontra'dan Gülşah Cantaş, projelerinin devam ettiğini; müşterilerinin ağırlıklı olarak South of Fifth'te yer alan mülkleri tercih ettiğini söylüyor. Müşterilerinin doğal malzemelerle sıcaklaştırılmış modern bir tarzı benimsediklerini ifade eden Cantaş, bazen de İznik çinisi ya da Anadolu motifleriyle süslü el dokuması bir halı gibi Türkiye'ye özgü malzeme ve desenleri modernize ederek kullamayı tercih ettiklerini ekliyor.