Turizmin önündeki 'Engel' ilgisizlik


Dünyanın 80 farklı ülkesinde 325 alt kuruluşu temsil eden Dünya Engelliler Vakfı'nın (DEV) Antalya'da engellilere yönelik turizmin gelişmesi yönündeki adımı, otelcilerden yeterli ilgi görmedi. Talat Öztuzsuz imzalı habere göre, turizmcilerin kapısını 'Otellerinizi engellilere uygun hale getirin, kışın doluluk garantisi verelim' teklifiyle çalan DEV, otelcilerin ilgisizliğine isyan etti.





15 OTEL BAŞVURDU





Metin Şentürk'ün başkanı olduğu Dünya Engelliler Vakfı'nın Başkan Yardımcısı Necdet Öztürk, yapı ve çevre şartları engelliler için uygun olan tesislere USTAD sertifikası verdiklerini belirterek, "Otellere birlikler vasıtasıyla ulaştık. Antalya'da sadece 15 otel müracaat etti. 10 otel sertifika almaya hak kazandı. 5'i eksikliklerini tamamladıktan sonra alacak" diye konuştu. Otellerde engelliler için ayrılan odaların sembolik olduğunu ifade eden Öztürk, "Sadece odalara tutunma barı koymakla olmuyor. Sertifika almak isteyen otellerde giriş kapısından, resepsiyona kadar tüm birimler engelliler için uygun hale getirilmeli" dedi.





İRAN'A OLUMSUZ YANIT





Türkiye'de engelli turizm potansiyelinin farkına yeterince varılmadığını savunan Necdet Öztürk, "AB ülkeleri içerisinde 36 milyon seyahat eden engelli var. Bu 610 milyon geceleme demek. Devlet süspansiyonuyla yaşanan bir turizm hareketi var" dedi. 80 ülkede temsilcileri olduğunu hatırlatan Öztürk, "Bizden otel tavsiyesi istiyorlar. Son olarak İran, 2 bin yaşlı ve engelli için otel tavsiyesi istedi. Ancak biz yönlendirme yapamıyoruz. Engellilere uygun yeterli tesisimiz yok" diye konuştu.





21-23 Mayıs tarihleri arasında Antalya'da Erişilebilir Turizm Kongresi düzenlemek istediklerini ifade eden Öztürk, "Bu pazarın tanıtılması için bu kongre önemli bir fırsat olacak" dedi. DEV'in Antalya'daki çalışmalarını turizmci Oya Demirel yürütüyor. Engelli turizminin normal turizme göre neredeyse 3 kat daha fazla para kazandırdığını ifade eden Oya Demirel, "Ancak uygun otel bulunamıyor. Engelliler için ayrılan odalar bile uygun değil.





Yapılan incelemede, bazı otellerde, banyoya koyulan telefonun kablosunun bile olmadığını gördük" dedi. Otelcileri ilgisiz davranmakla suçlayan Demirel, "Bir çok otelle birebir görüşerek sertifikasyona dahil olmalarını istedik. Otelcilere 'kışın otelinizi doldurmak ister misiniz' diye sorduk. Kışın doluluk garantisi verdik. Ancak yeterli ilgi olmadı" diye konuştu.