Turizm sektöründe çalışan sürekliliği sağlamanın yolları
2015 yılında turizm sektörünün tüm dünyada gayrı safi yurt içi hasılaya yüzde 10, istihdama ise yüzde 9.5 katkı koyması bekleniyor. Bu rakamlar, sektörün her yıl büyüdüğüne işaret etse de, büyük bir sorumluluk anlamına da geliyor. Çünkü durumun bu şekilde devam etmesi için, sektörde şu an var olan işletmelerin becerilerini geliştirme ve hem karlılık oranlarının hem de çalışanlarının sürekliliğini sağlama sorununu çözmesi gerekiyor. Çözüm aslında çok basit: Eğer çalışanlarınızın sürekliliğini sağlayabilirseniz, üretkenliğinizi ve karlılığınızı artırabilirsiniz. Burada esas soru şu:
Çalışanlar iş yelerini ya da sektörü neden terk ediyor?
Turizm sektörü dünya genelinde en fazla geçici eleman (öğrenciler, göçmenler, vb.) çalıştıran sektörlerden olduğundan, belli bir seviyede sirkülasyon olması normal karşılanabilir. Ancak sektörde işverenlerinden ya da çalışma koşullarından memnun olmadığından işi bırakan çalışan sayısı da oldukça yüksek.
People Dergisi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, çalışanların işlerinden memnun olmamasının en temel 5 sebebi şunlar:
*Kötü yönetim
*Ücret
*Bir çalışan olarak değersiz olduğunu hissetme
*Kariyerinde ilerleyememe
*İşin kendisinden zevk almama
Aynı araştırmaya göre, çalışanlar için işlerinden tatmin olmak ücretten daha önemli. Listede ikinci sırada ise kendine değer verildiğini hissetmek yer alıyor. Basitçe özetlemek gerekirse; eğer bir iş yeri iyi yöneticiler yetiştirip çalışanlarına ortalama bir maaş öderse ve çalışanlarının performanslarını daha fazla takdir edip gelişmesini teşvik ederse çalışan sürekliliğini sağlama olasılığı oldukça yüksek.
Ayrıca çalışanlara maddi olanı dışında bir ödüllendirme sistemi kurmak da mümkün. Bunun için yöneticilerinizi daha iyi yönetmeleri için eğiterek çalışanların ‘yönetim şikayeti’ni azaltmış ya da çalışanlarınızı eğiterek işlerini daha iyi yapmalarını ve kendilerine değer verildiğini görerek işlerinden daha fazla tatmin olmalarını sağlayabilirsiniz.
DİKKATE ALINMASI GEREKEN HUSUSLAR
Eğer bir anda tüm çalışanlarınızın maaşına zam yapacak durumda değilseniz, yöneticilerinizi ve çalışanlarınızı bazı eğitim programlarına sokma konusunda biraz daha kafa yormanız gerekiyor. Bunun için farklı yollar deneyebilirsiniz. Örneğin İnsan Kaynakları departmanınızdan tüm çalışanları dahil eden seanslar düzenlemesini isteyebilir, dışarıdan uzmanlar ile eğitimler düzenleyebilir ya da belli çalışanlarınızı eğitim kurumlarına yönlendirebilirsiniz.
Tüm bu uygulama stratejilerine karar verirken dikkate almanız gereken 6 temel faktör var: Eğitim ihtiyaçları: İş yerinizin kültürü ve ortamı çalışanlarınızın eğitimde öğrendiklerini uygulamalarına elverişli mi? Çalışanlarınızın yeteneklerini, karakterlerini veya işletmenizdeki görevlerini inceleyip hangi alana yönelmeleri gerektiğini değerlendirdiniz mi?
Eğitim koşulları:
Eğitim alacak çalışanlarınız kimler ve şu anki durumları ne?
Onları yeteneklerini geliştirmek için bu eğitimleri almaya motive eden şey ne?
Eğitimin en etkili şekilde geçmesi için neler yapabilirsiniz?
Çalışanların karakterleri: Çalışanlarınız yeni şeyler öğrenme konusunda ne kadar iyi?
Eğitim öncesinde kendilerine güvenleri ne durumda?
Eğitime katılarak performanslarını geliştirmek mi yoksa yalnızca eğitimi geçerek işlerini korumak mı istiyorlar?
Tüm bu sorular eğitimin programını ve etkililiğini değiştirebilir. Hatta cevapların çoğu olumsuz ise çalışanlarınıza önce kendilerine güven eğitimi bile vermeniz gerekebilir...
Eğitim motivasyonu:
Çalışanlarınız öğrenmeye ve öğrendiklerini işletmenizde hayata geçirmeye ne kadar motive?
Bu faktör de çalışanlarınızın karakteri ve çalışma koşulları ile doğrudan bağlantılı.
Eğitim öncesi ve eğitim sırasındaki ortam:
Çalışanlarınızın eğitime katılmaya nasıl davet edildiği ve eğitim öncesinde ne gibi aktiviteler gerçekleştirildiği de oldukça önemli. Eğitimin çalışanlara bir kişisel gelişim fırsatı olarak sunulması ile yöneticiler tarafından ‘zorlanması’ arasında oldukça önemli bir fark var.
Ön uygulama koşulları:
Çalışanlarınız eğitimde öğrendikleri şeylerin pratiğini nasıl yapacak?
Burada pratik yapmanın yalnızca öğretilenleri tekrar etmekten çok daha karmaşık bir şey olduğunu aklınızda tutmanızda fayda var. İşletme ortamı ile kültürünü, insan ve para kaynaklarınızı ve çalışanlarınızın karakterlerini doğru gözlemleyip denetleyerek işletmeniz için en uygun ve en karlı eğitim programına karar vermeniz mümkün.