TMB: "Seçimlerin hemen ardından gündemin vakit kaybetmeden ekonomiye dönmesini ve normalleşmeyi sağlayacak iklimin oluşturulmasını bekliyoruz"
İŞ VE SİYASET DÜNYASI TMB İFTARINDA BULUŞTU
TMB Başkanı Yenigün:
“Seçimlerin hemen ardından gündemin vakit kaybetmeden
ekonomiye dönmesini ve normalleşmeyi sağlayacak iklimin oluşturulmasını bekliyoruz”
Türkiye Müteahhitler Birliği’nin geleneksel iftar davetinde konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün, “Tüm dünya zor bir dönemden geçiyor. Küresel konjonktürde radikal siyasi ve ekonomik değişimler yaşanıyor. Belirsizliklerin ortadan kalkması ve seçimlerin hızla yapılacak olması, iş dünyası için yılın ikinci yarısının kazanılması anlamına gelmektedir” dedi.
Yenigün, “Seçimlerin hemen ardından gündemin vakit kaybetmeden ekonomiye dönmesini ve normalleşmeyi sağlayacak iklimin oluşturulmasını bekliyoruz. Öngörülebilirliği yeniden güçlendirerek yatırım ortamını iyileştirecek yeni bir yol haritasına olan ihtiyacımız sürüyor. Son kur artışları sonucu yeni maliyet artışları ile karşı karşıya kalan iş dünyası önünü görmekte zorlanıyor” diye konuştu.
120 üyesiyle Türkiye’deki taahhüt işlerinin yüzde 70’ini, yurtdışında yapılan işlerin ise yüzde 90’ını gerçekleştiren, inşaat sektörünün çatı kuruluşu Türkiye Müteahhitler Birliği’nin geleneksel iftar daveti Ankara Sheraton Hotel’de gerçekleşti. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün’ün ev sahipliğinde düzenlenen iftarda iş, siyaset ve medya dünyasının önemli isimlerinin yanı sıra İslam dünyası ülkelerinin büyükelçileri de katıldı.
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, Ramazan ayında daha çok hatırladığımız İslam felsefesi ve Anadolu bilgeliğinin aşıladığı bir olma, birlik olma düşüncesinin tüm insanlığa yol gösterici olmasını temenni ediyorum” dedi. Yenigün, “Çığır açan teknolojik gelişmelere imza atan, geleceği şekillendirebilen insanoğlu, birlik ve beraberlik içinde bir yaşam sürdürmek konusunda ise ne yazıktır ki bir türlü başarılı olamıyor. İnsanın insana dili, dini, ırkı veya cinsiyeti nedeniyle uyguladığı ayrımcılık ve şiddet nedense bir türlü dinmek bilmiyor” diye konuştu.
TMB Başkanı Mithat Yenigün konuşmasında sektör ve genel ekonomiye ilişkin önemli mesajlar verdi:
İKİNCİ YARI KAZANILABİLİR: Tüm dünya zor bir dönemden geçiyor. Küresel konjonktürde radikal siyasi ve ekonomik değişimler yaşanıyor. Belirsizliklerin ortadan kalkması ve seçimlerin hızla yapılacak olması, iş dünyası için yılın ikinci yarısının kazanılması anlamına gelmektedir.
EKONOMİDE YENİ YOL HARİTASI İHTİYACI SÜRÜYOR: Seçimlerin hemen ardından gündemimizin vakit kaybetmeden ekonomiye gelmesi ve normalleşmeyi sağlayacak bir iklimin oluşturularak sürdürülebilir büyümenin sağlanması için gerekli adımların atılmasını bekliyoruz. Öngörülebilirliği yeniden güçlendirerek yatırım ortamını iyileştirecek yeni bir yol haritasına olan ihtiyacımız sürüyor.
TEŞVİKLER CAN SUYU OLUYOR: Gerek küresel gelişmeler, gerek ekonomideki yapısal sorunlar gerekse de politik gündem nedeniyle önümüzü görmekte zorlandığımız bu süreçte hükümetimizin açıkladığı ekonomik teşvikler, destekler bizlere can suyu oluyor. Yatırımları sürdürmek, devlet teşvik mekanizmalarıyla bu süreci desteklemek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ancak kısa vadeli teşvik tedbirleri ile uzun mesafe almak mümkün olmadığından yapısal reformların gündeme alınmasını sabırsızlıkla bekliyoruz.
DÖVİZDEKİ ARTIŞ CİDDİ SIKINTILARA YOL AÇTI: Kamu İhale mevzuatı ve uygulamaları hala bir numaralı sorunumuz olmaya devam ediyor. Son dönemde kurlardaki ciddi yükseliş, petrol fiyatlarında görülen artış, inşaat malzemelerinde öngörülmesi mümkün olmayan maliyet artışları sektörde çok ciddi sıkıntılara yol açmıştır. Fiyat Farkı Kararnamesi konusunda kalıcı bir çözüm getirmek durumundayız. Sektör içerisinden geçtiğimiz son kur artışları sonucu yeni maliyet artışları ile karşı karşıya kaldı. İş dünyası olarak önümüzü görmekte zorlanıyoruz.
YENİ HÜKÜMET DESTEĞİ SÜRDÜRMELİ: Seçimlerin ardından ülkemiz için aydınlık günler göreceğimiz yeni bir dönem olmasını, yeni kurulacak hükümetin sektörümüze ve sorunlarımızın çözümüne desteklerini sürdürmesini diliyorum.
ANA PAZARLARDA SIKINTI SÜRÜYOR: Uluslararası inşaat sektörü, küresel ekonomik belirsizlikten en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor. Sektör, 2013 yılında 544 milyar Dolar iken 2016 yılında 468 milyar Dolar düzeyine geriledi. Türk müteahhitlerin yurtdışında üstlenilen yıllık yeni proje tutarı da 2012-2015 döneminde 25-30 milyar Dolar bandına oturmuş durumdayken, 2016-2017 döneminde 14 milyar Dolara indi. Ana pazarlarımızda sıkıntı sürüyor. Bu durumda üye firmalarımız da yurtdışında yeni iş imkanları yaratmak ve alternatif pazarlar geliştirmek amacıyla Sahra Altı Afrika'dan, Hindistan'a ve oradan da ASEAN ülkelerine kadar değişik coğrafyalarda ve zor şartlarda büyük özveri içinde çalışıyor.
EN BÜYÜK EKSİĞİMİZ FİNANSMAN: Yurtdışında hala en büyük eksiğimizi finansman temini oluşturuyor. Bu soruna ülkemizin olanakları çerçevesinde çözüm üretebilmek için Türk Eximbank ile yoğun ve yakın bir iş birliği içerisindeyiz. Sadece 2018 yılında Japonya, Güney Kore ve İngiltere’de sektörel işbirliği etkinlikleri gerçekleştirdik. Türk Eximbank ile diğer ülke Eximbanklarının olanaklarını bir arada değerlendirerek uygun paydaşlarla üçüncü ülkelerde işbirliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.