Senetle Satılan Ev Alınır mı?

Nitekim 15 Haziran'da açıklanan Yeni Konut Fiyat Endeksi'ne göre senetli ev alımı mayıs ayında yılın en yüksek seviyesine ulaştı

Nitekim 15 Haziran’da açıklanan Yeni Konut Fiyat Endeksi'ne göre senetli ev alımı mayıs ayında yılın en yüksek seviyesine ulaştı.


Geçen ay evlerin yüzde 551 senetle satılırken, peşin alımlar ve banka kredili alımlar geriledi. Bir önceki ay yüzde 39 olan banka kredili alım yüzde 21 'e, yüzde 29 olan peşin alım oranı ise yüzde 24'e geriledi. Yıl boyunca yüzde 32 ile yüzde 50 aralığında seyreden senetli alım ise en üst seviyeye çıktı.


 


Peki senetle ev satın alırken nelere dikkat edilmeli? Gazetemiz emlak yazarı Mehmet Canıtatlı tecrübelere dayanarak şu tavsiyelerde bulunuyor:


 


-Türkiye’de markalı projelerden konut alanların banka kredisini seçme oranı faizlerin yüksek seyri nedeniyle azalıyor.


 


-Konut üretici şirketlerin sunduğu senetle alımı tercih edenler faizden kaçarken başka riskleri de kabullenmiş oluyor. Getiri yükünü almak istemeyen tüketicinin konut firmalarının daha faiz farkı olmadan sunduğu ödeme seçeneklerine yönelmesi şirketleri stoklarını eritmesinde büyük rol oynuyor.


 


- İlk adımda senetle konut almak müşterinin lehine, inşaat firmasının aleyhine görünüyor. Ancak senetle alanlar, firmanın rizikosunu da üstleniyor. Bu nedenle şirketin referansı ve verimliliği büyük önem kazanıyor. Nakit akışı düzgün olmayan inşaat firmasının projesine girenlerin aldığı risk yüksek faizle konut alımına imza atanlardan daha fazla oluyor.


 


- Konut alırken bir çok faktör dikkate alınsa da alış verişte ‘güven’ faktörü başta geliyor.


- Güvenilir olmayan bir inşaat şirketinden ev alıyorsanız müteahhidin inşaatı bitirmeden ortadan kaybolma riski her an kapınızı çalabilir.


 


-Yapı Ruhsatına mutlaka bakın: 28 Mayıs 2014′te yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketici Kanunu’na göre yapı ruhsatı alınmadan konut satışı yapılamayacağı yasal olarak zorunlu olsa da uygulamada yer bulamıyor. Tamamlama sigortası ise halen yok. Banka garantörlüğünün olmadığı projelerde senetle ev satılıyor. Senetle ev almak cazip olsa da güvenilir olmayan bir inşaat şirketinden ev alıyorsanız müteahhidin inşaatı bitirmeden ortadan kaybolma riski bulunuyor. Yani, senetle aldığınız evin kaçan müteahhidini aramak zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle vatandaşlarımızın kendini koruyabilmesi ve mağduriyet yaşamaması için dikkatli davranması, iyi analiz yapması, inşaat şirketini araştırması, ruhsatsız projelerden ise uzak durması lazım.”


 


-Öte yandan yabancı yatırımcılar da banka kredisi kullanmadan senetle ödeme yaparak konut sahibi olabiliyor.


 


Mehmet Canıtatlı – emlakrehberi / 16 Haziran 2015