Sabiha Gökçen'deki patlamanın nedeni belli oldu


İşte beş soru ile saldırı hakkında bugüne dek yaşanan gelişmeler:





1) 23 Aralık’ın ilk saatlerinde Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ne olmuştu?





Saat 02.00 sularında havalimanının uçakların park ettiği apron bölgesinde patlamalar duyuldu. Bir yolcu uçağında temizlik yapan ve patlamada kafasından ağır yaralanan Zehra Yamaç (30) hayatını kaybetti, bir diğer temizlik görevlisi olan Canan Çelik Burgucu (33) elinden yaralandı. Olay sırasında körükte veya uçakta yolcu yoktu.





2) Uçaklara ne oldu?





Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın aynı gün yaptığı açıklamaya göre patlama sonucu 5 uçakta küçük çaplı hasar oluştu. Bu uçaklar hangara alınarak gerekli müdahaleler yapıldı. Havalimanının faaliyetlerinde ve hava trafiğinde herhangi bir aksama olmadı. Bakan Yıldırım, "Şu anda bir hükme varmak, yorum yapmak erken ama şunun bilinmesini isterim, havalimanının güvenliği konusunda herhangi bir zafiyet söz konusu değil” dedi.





3) Patlamanın sebebi neden 15 gün sonra açıklandı?





Havalimanını dışardan hedef alan bir saldırı ihtimali üzerinde baştan beri duruluyordu, ancak sosyal medyadaki “havan topu” iddiası bugüne dek doğrulanmamıştı. İstanbul Emniyetinin patlamanın hemen ardından olay yerini izole ettiği ve çalışmalara başladığı açıklanmıştı. Bu süreçte patlama yerinde bulunan parçacıklar, havalimanı çevresi ve kamera kayıtları incelendi.





4) Havan topu saldırısı olduğu nasıl kesinleşti?





15 gün sonra yetkililer patlamanın nedenini açıkladı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü, Kaçakçılık ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu'nca yürütülen soruşturmada, Tuzla Orhanlı köyü ile havalimanı arasında kalan ormanlık alanda, yaklaşık 2 km uzakta, havan topunu sabit tutmaya yarayan çatal ayak bulundu. Havalimanına 4 havan mermisi atıldığı, mermilerinden üçünün birbirine yakın, birinin daha uzak bir alana düştüğü saptandı.





5) Patlamanın arkasında kim var?





‘Kürdistan Özgürlük Şahinleri’ (TAK) adlı terör örgütü patlamadan üç gün sonra internet sitesinde yaptığı açıklamada, “Havan toplarıyla yapılan bu saldırı aynı zamanda yeni dönem eylemselliğimizin de başlangıcı olacaktır” demişti. İngiltere’nin Türkiye Büyükelçisi Richard Moore havan iddiasını içeren bir tweet atıp daha sonra silmişti. Türk yetkililer ise patlamayı kimin düzenlediği konusunda henüz bir açıklama yapmadı. Terör örgütü bağlantısına dair araştırma sürüyor.





Dünya tarihinde terör örgütleri birçok kez havalimanlarına havan saldırısı düzenledi. İngiltere’nin başkenti Londra’daki Heathrow Havalimanı’na IRA militanları 9 ve 13 Mart 1994 tarihleri arasında toplam 13 havan atmış, can kaybı olmamış ama havalimanı kapatılmıştı. Somali’de El Şebab militanları da sık sık Baidoa havalimanını hedef alıyor. Son dönemde Suriye ve Ukrayna gibi savaş bölgelerinde de havalimanlarına havan saldırısı düzenlenmişti.