Online konut araması, vergi ve faiz indirimi ile uçuşa geçti!
Konut araması sadece 10 günde % 10 arttı Esenyurt ve 2+1 daire arayışı zirve yaptı
Alıcıların faiz ve vergi indirimine olan duyarlılığı, online konut aramalarına hemen yansıdı. Sektörde faiz indiriminin duyurulduğu 7 Mayıs’tan bu yana internette ‘konut kredisi’ arama oranı, 4 katlık bir artış yaşarken, Emlakjet verilerine göre online ‘konut’ aramalarındaki artış ise KDV ve harç indiriminin de etkisiyle sadece 10 gün içinde % 10’a ulaştı
Emlakjet verilerine göre, Mart ve Nisan’da kiralık daireye odaklanan konut alıcıları, Mayıs başında satılık dairede % 2’lik bir artış trendi başlatırken indirimlerin duyulmaya başladığı son 10 günde ise bu oran hızla % 10’a yükseldi. Satılık dairede en çok aranan ilçe ‘Esenyurt’, daire tipi ise ‘2+1’ oldu
Yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet verileri, konut alıcılarının Mayıs ayında arka arkaya gelen KDV, tapu harcı ve konut kredisi faizleri indirimleriyle harekete geçtiğini gösterdi. Sektörde faiz indiriminin duyurulduğu 7 Mayıs’tan bu yana internette ‘konut kredisi’ arama oranı, 4 katlık bir artış yaşarken, Emlakjet verilerine göre online ‘konut’ aramalarındaki artış oranı ise KDV ve harç indiriminin de etkisiyle sadece 10 gün içinde % 10’a ulaştı.
‘Hareketlenme kiralıktan satılığa döndü’
Verileri değerlendiren Emlakjet Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, “Emlakjet verilerine göre Mart ve Nisan aylarında kiralık daire aramasında gördüğümüz hareketlenme, Mayıs ayı ile yeniden ‘satılık’ daireye çevrildi. Satılık daire araması, Nisan ayında Mart ayına göre % 5’lik bir düşme göstermişti. Mayıs ayına girdiğimiz ilk haftada satılık daire aramasında görülen % 2’lik pozitif yönde artış oranı, indirimlerin duyulmaya başladığı son 10 günde ise hızla % 10’a yükseldi. Satılık dairede en çok aranan ilçe ‘Esenyurt’, daire tipi ise ‘2+1’ oldu” dedi.
500 bin TL’lik bir markalı konut, 350 bin TL’ye geliyor!
Google’ın Ocak 2018'de yaptığı araştırmaya göre son 4 yılda internet üzerinden gayrimenkul arama trendinin % 253 oranında arttığını ve Türkiye’de emlakta en çok araştırmanın internetten yapıldığını hatırlatan Kunter, alıcıların gündemdeki gelişmelere oldukça duyarlı olduğunu kaydetti.
KDV ve tapu harcı indirimi, bankaların faiz indirimi ve GYODER, KONUTDER ve İNDER’in yaklaşık 150 projede 1 ay süresince başlattığı % 20 indirimi orta gelirlilerin konuta erişimi açısından değerlendiren Kunter, “150 metrekare üstü konutlarda uygulanan % 18’lik KDV oranının % 8’e inmesi, 500 bin liralık bir konutta 90 bin lira olarak uygulanan KDV oranının 40 bin liraya inmesi anlamına geliyor. Yani 50 bin liralık bir kazanç var. Tapu harcı indirimini de buna eklersek, gelen tüm indirimin 500 bin TL’lik bir evde karşılığı 52.500 TL’ye ulaşıyor. Markalı konut projelerindeki peşin ve kredili alımlarda başlayan % 20 indirimi bunun üzerine koyduğunuzda, toplam fiyat 347 bin 500 TL’ye geliyor. Aylık faizin % 1,24’ten % 0,98’e düşmesi ise 300 bin TL kredi kullanan birinin toplam geri ödemesinin 66 bin 650 TL daha az olması demek. Bunlar orta gelirlileri konut almaya teşvik eden önemli gelişmeler” diye konuştu.
Sıra kalıcı vergi indirimi ve makro politikalarda
Konut sektöründe bu yıl ilk evini alacaklara devlet katkısının 15 bin TL’den 20 bin TL’ye artırılmasıyla başlayan bu olumlu gelişmelerin ilk çeyrekte yüksek faiz ve mevsimsel durgunluk nedeniyle geçen yıla göre % 6,7 azalarak 303.877 adetlik satışla tamamlanan konut satışlarını hareketlendireceğini kaydeden Kunter, Meclis’ten geçen imar barışının yine orta gelir grubu için konut kredisi ile alınıp satılabilir uygun fiyatlı konut seçeneklerini artırabileceğini kaydetti.
Genel KDV oranının % 8’e kalıcı olarak çekilmesinin ve tapu harcı indiriminin de alıcı ve satıcı için ayrı ayrı % 1’de sabitlenmesinin sektördeki en önemli beklentileri olduğunu vurgulayan Kunter, faiz indirimlerinin kalıcı hale getirilmesi için alınacak makro politikaların önemine dikkat çekti. Kunter şöyle devam etti: “Enflasyonun, dolayısıyla faizin düşmesi için önce sıkı bir para politikası, petrol fiyatlarının ve üretim maliyetlerinin gerilemesi gerekiyor. Özellikle son dönemlerde petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü hareket, hem gayrimenkul yatırımlarındaki hammadde maliyetlerinin artmasına hem de cari açığın finansmanı noktasında da sorun yaratıyor. Hükümetin bu konulardaki politikaları, orta ve uzun vadede sektör için çok önemli. Ayrıca konut sektöründe ikincil piyasaların da oluşması gerekiyor.”