O Ülkede Konut Alımları Düştü!
Amerika'da satış yapan araba üreticileri, yaptıkları araştırmaların sonucunda yeni çıkardıkları araçlarda satışların bir süre sonra düşmeye başladığını gözlemledi
Amerika’da satış yapan araba üreticileri, yaptıkları araştırmaların sonucunda yeni çıkardıkları araçlarda satışların bir süre sonra düşmeye başladığını gözlemledi. Otomotiv üreticileri ile birlikte konut satışı gerçekleştiren büyük emlak firmaları da y neslinden şikâyetçi… The Atlantic’ten Jordan Weissmann ve Derek Thompson y neslinin tüketim tercihleri üzerine bir haber hazırladı. “En Ucuz Nesil” başlığıyla çıkan habere göre Amerikan yeni nesli, mülk ve araç alımı konusunda diğer nesillerden daha az istekli.
Haberin içinde yer alan bilgilere göre Ford firmasının 2011 yılında y nesli için ürettiği Fiesta modelinden 18 ay boyunca 90.000’nin üzerinde satış başarısı yakalandı. Ancak bu başarı uzun soluklu olmadı ve satışlar düşüşe geçmeye başladı. Ayrıca Amerika’da 1985 yılında 21- 34 yaş arası neslin araba satın alma ortalaması yüzde 38 iken 2010 yılına gelindiğinde bu oran Amerika’da yüzde 27’ye kadar düştü. Gaz fiyatlarındaki artış, hız kesmeden devam eden kentleşme ve araba satın alımına alternatif olabilecek girişim çalışmaları etkisini arttırmaya başlayınca(zipcar, bla bla car vb.) yeni neslin otomotiv alma konusundaki tüketim tercihleri de değişmeye başladı.
Yapılan tüketici harcamaları içinde yalnız araç değil, konut artışında da düşüş yaşandığı saptandı. 2011 yılından itibaren konut alımlarındaki düşüş kendini gösterecek bir şekilde artmaya başladı. Uzmanlar, 2008-2012 yılları arasında gerçekleşen Mortgage krizinin yeni neslin konut konusunda şüpheci bir tutumla hareket etmesine yol açtığını savunuyor.
Konut alımının düşüşüne neden olan bir diğer etken ise gençlerin artık büyük bahçeli evler yerine küçük ancak şehre yakın banliyö evleri tercih etmeye başlaması. Şehir kültürünün önemli yapıtaşlarından rezidansların da her geçen gün bilinirliğini arttırması üzerine Amerikan y nesli artık konut almaktan ziyade küçük ancak her yere yürüme mesafesinde olan yerleşim alanlarında yaşamayı tercih ediyor.
Amerika’da gençler üzerine yapılan araştırmalar sonucunda teknolojik harcamaların araba ve konut alımına olan ilgiyi düşürdüğü de saptandı. Mobil teknolojide yaşanan gelişmeler neslin ihtiyaçlarını daha farklı yönde etkiledi. Y nesli artık kendini teknoloji üzerinden anlatmak istiyor.
Amerikan tüketim kültürünün y neslinin tercihleri ile değişmeye başlaması ilerleyen zamanlarda Amerikan ekonomisini nasıl etkiler bilemiyoruz ancak Amerika’daki durumun benzerinin şu an için Türkiye ’de yaşanmadığını ifade edebiliriz.
TÜRKİYE’DE 5 KİŞİDEN SADECE 1’İ ARABA ALMAK İSTEMİYOR
Türkiye’de 2014 yılında yapılan otomotiv sektörü tüketici araştırmasına göre y neslinin %81’i araba alma konusunda hala istekli. Y nesli içinde araba almak istemeyen kesim ise %19 ile sınırlı. Y kuşağı içinden araba almak istemeyenlerin yüzde 61’i ise toplu taşımayı tercih ettikleri için arabaya sıcak yaklaşmadıklarını ifade ediyor. Araba alımı konusunda isteksiz olan yüzde 57’lik kesim ise araçların satım alım maliyetlerini uygun bulmuyor.
Türkiye’de gençlerin arabaya olan ilgisinin bir diğer göstergesi ise internet araştırmaları. EY'nin Global Tüketici Araştırması otomobil sektörü sonuçlarına göre, Türkiye'den araştırmaya katılan tüketiciler internette araştırma yapmak için en uzun süreyi otomobil kategorisine ayırıyor. Tabi burada otomobilin özelliklerini her açıdan inceleyebilme imkanı yarattığı için internetin tercih edildiğinin de altı çiziliyor.
Konut alımında ise araştırmalar özellikle son yıllarda markalı konut projelerine artan ilginin konut kredilerinde yaş aralığını 18’e kadar çektiğini gösteriyor. Türkiye 2014 yılının Eylül ayı itibariyle 41 milyar 904 milyon liralık konut ile tüketici kredisi kullandı. 41,9 milyar liralık konut ile tüketici kredisinin 2 milyar 893 milyon lirası ise 18-25 yaş aralığında olan 262 bin 117 kişi tarafından çekildi. 26-35 yaş aralığında olan 839 bin 113 kişinin ise 12 milyar 638 milyon liralık konut ile tüketici kredisi çektiği aynı dönemde, 36-55 yaş arasındaki 1 milyon 315 bin 418 kişi 20 milyar 350 milyon liralık kredi kullandı. Para biriktirme konusunda tam olarak bir ilerleme kaydedemeyen Türkiye’deki yeni nesil, konut ihtiyacını kredi alarak gidermek istiyor. Bu verilerin gösterdiği kadarıyla Türkiye’de Amerika Birleşik Devlet’lerinin aksine yeni nesil konut ve araç alımından henüz vazgeçmiş değil.
Radikal/Naz Melis Zengin