Mutfağınızı taze tutmak için 5 derin sır
Yine büyük bir hevesle alışverişinizi yaptınız ve büyük bir emekle o poşetleri eve kadar taşıdınız
Yine büyük bir hevesle alışverişinizi yaptınız ve büyük bir emekle o poşetleri eve kadar taşıdınız. Peki sonra ne oldu? Tazeliğini koruyamadığınız ürünleri, dolabın başına hüzünlü bir şekilde oturup teker teker çöp poşetine attınız. Şimdi yavaşça o dolabın başından kalkın ve tazelenmeye bir adım atmaya hazırlanın
Tazeliği aylarca yaşayın
Elbette en güzeli besinleri taze taze tüketmek ama ne yazık ki bu her zaman mümkün olmuyor. Mevsimindeki gıdaları, mevsimi olmayan zamanlarda da tüketmek istediğimizde derin dondurucular imdadımıza yetişiyor. Peki derin dondurucuda neleri, nasıl saklamalıyız?
Dondurma mevzusu
Derin dondurucuda saklama kabı olarak cam ürünleri tercih etmeyin. Naylon poşetler ve alüminyum folyo da listenizde olmasın. Sağlıklı silikon kaplar doğru tercih!
Sebze ve meyveler
Sebze ve meyveleri şoklama ya da doğrama yöntemiyle derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Burada ufak bir sır daha verelim; sebzeleri dondurucuda demet demet saklamayın. Kuşkonmaz, brokoli, biberler, ıspanak ve taze mısırı dondurucuda uzun süre taze kalan sebzeler sınıfına koyabiliriz . Salatalık ya da marul gibi sebzeler fazla su içerdiğinden dondurucu için pek uygun sınıfa girmiyorlar maalesef.
Şoklama nasıl yapılır?
Büyük bir tencere içerisine suyu kaynatın. Haşlanacak sebzeleri temizlenmiş ve doğranmış olarak bir süzgeç içerisine alın ve kaynamakta olan suyun içerisine koyun. Sebzeleri bu su içerisinde 2-8 dakika süre ile bırakın ve süre bitiminde sebzeleri soğuk suya batırıp süzerek şoklama yapın. Haşlanan sebzeleri soğuk sudan geçirdikten sonra kağıt havlu yardımıyla kurutarak zaman geçirmeden saklama kabı ile derin dondurucunuza yerleştirin. Buradaki ufak sırrımız ise: süzgeç içerisine yarım kilodan fazla sebze koymamaya dikkat etmeniz.
Et saklama yöntemleri
Yağlar daha zor donduğu için yağlı etleri dondurucuya koymadan önce yağlarından ayıklayın. Sebze, kırmızı et ve beyaz etlerin hepsini ayrı raflarda dondurun. Dondurularak saklanan etlerin, -18 derecede muhafaza edilerek 4-6 ay içinde tüketilmeleri gerektiğini unutmayın
Balıklar önemli
Öncelikle balıkları derin donrucuya koymadan temizlemeliyiz. Evet, bu işin en zahmetli kısmı ama bu işlem sayesinde hem saklama koşulları daha sağlıklı olur hem de çözülme süresi kısalır. Balıklar derin dondurucu içerisine koyulduktan sonra 20 saat içerisinde tüketilmelidir. Püf noktası; etin diriliğini muhafaza etmesi için balıkları dondurmadan önce hafifçe tuzlamakta yarar var.