Müteahhitlik yasası çıkmalı!
'Leasing ve KOBİ'iler birlikte güçlü yarınlara -İnşaat Sektörüne Leasing Desteği ' buluşması dün gerçekleştirildi. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu ( İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu buluşmada " Acil olarak müteahhitlik yasasının çıkarılması gerekiyor." dedi..
Finansal Kurumlar Birliği İstanbul Ticaret Merkezi Ege Salonu’nda gerçekleşen “LEASING ve KOBİ’LER BİRLİKTE GÜÇLÜ YARINLARA-İnşaat Sektörüne Leasing Desteği “ buluşmasında inşaat sektörü
temsilcileri ile bir araya geldi.
Buluşmasının konuşmacıları ise Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet CANTEKİN, Finansal Kiralama Sektör Temsil Kurulu Başkan Ünal GÖKMEN, Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Feyzullah YETGİN, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu ( İMKON) Genel Başkanı Tahir TELLİOĞLU, Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ediz CALAPOĞLU, İstif Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serkan KARATAŞ idi.
Hem inşaat yatırımlarının artması, hem de Türkiye’nin büyümesi, finansal kiralamanın da büyümesini beraberinde getiriyor. Finansal Kiralama (Leasing) pazarındaki büyümeyi, iş ve inşaat makineleri leasingi tetikliyor. Önemli bir kısmını yol, metro, tünel gibi altyapı projelerinin kapladığı iş ve inşaat makineleri leasingi 2017 yılında 4,4 milyar Türk Lirası’na ulaştı. Geçtiğimiz senenin ilk 9 ayında alınan yapı ruhsatı sayısı 1,1 milyon daireyi geçti. 2017 Eylül verilerine göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi de yüzde 13,8 arttı. İnşaat sektöründeki finansman sorunları, tüm iş ortaklarını etkileyebileceği gibi inşaat malzemesi sanayisi için de yakından izlenmesi gereken bir risk haline geldi. İşte tam bu noktada inşaat sektörü için leasing desteği can suyu oluyor.
Finansal Kiralama (Leasing) sektöründe birinci sırayı yüzde 26’lık dilim ile iş ve inşaat makineleri alıyor.
Küresel rekabetin hız kazandığı günümüz dünyasında yerel işletmelerin, üretimi, istihdamı, gelirini arttırmak için başvurduğu çeşitli finansal yöntemler var. Bu yöntemlerin ilk sıralarında Finansal Kiralama (Leasing) geliyor. Finansal Kiralama (Leasing), fabrika ve ofis binaları, imalat makinaları, iş ve inşaat makinaları, kara, deniz ve hava taşıtları gibi yatırım mallarının edinilmesinde kullanılan orta ve uzun vadeli yatırım kredisi olarak açıklanıyor. Sektör 2017 yılının ilk 9 ayında 16 milyar TL işlem hacmine ulaştı diyen Finansal Kiralama Sektör Temsil Kurulu Başkan Ünal GÖKMEN “iş ve inşaat makinelerinin payı 4.4 milyar TL. Finansal kiralama ağırlıklı olarak özel sektörün makine yatırımlarını finanse eden bir finansal araç…
Finansal Kiralama (Leasing), sektöründe birinci sırayı yüzde 26’lık dilim ile iş ve inşaat makineleri, ikinci sırayı yüzde 25’lik dilim ile gayrimenkul, üçüncü sırayı da yüzde 15’lik dilim ile diğer makine ve ekipmanları alıyor. İş ve İnşaat makineleri sektörünün yüzde 80’i leasing ile finanse ediliyor. Devlet dövizle borçlanmayı yasaklamıştı ancak yeni düzenlemeyle leasingde dövizle borçlanmayı dışında bıraktı. Artık yatırım malı olan, ithal iş ve inşaat makinelerinde yabancı para payı korunabilecek. dedi.
Feyzullah Yetgin “tek bir KDV oranı uygulaması olmalı!”
Panelde konuşma yapan Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Feyzullah YETGİN “Dernek olarak sektörün kurumsallaşması için çalışıyoruz. Sektör her yıl katlanarak büyümeye devam ediyor. 2017’yi 1 milyon 409 bin satışla kapadık, 2018’de hedefimiz 1 milyon 500 bin satış. Dernek olarak geçtiğimiz yıl verilen teşviklerin devam etmesini,sektörün desteklenmesini bekliyoruz. Farklı KDV oranları var sektörde. Tek bir KDV oranı uygulanmasını ve bunun da tabana yayılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Tahir Tellioğlu “müteahhitlik yasası çıkmalı”
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu ( İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu ise “ Sektörde 330 bin müteahhit var. Bu da 27 Avrupa ülkesindeki müteahhit sayısının toplamının 4 katı. Sektör karışık.Kentsel dönüşümde istediğimiz yere gelemedik. Problemli inşaatlar var. Acil olarak müteahhitlik yasasının çıkarılması gerekiyor. İnşaat sektörü yorgun, desteklenmesi gerekiyor. Müteahhit sayısının fazlalığından sektörde konut fazlalığı var. Makul kredilerle konut satışının önü açılmalı. Tapuda alıcıdan ve satıcıdan alınan verginin düşürülmesi gerekiyor. Tapu harçları yüzde 1’e düşerse vatandaşta rahatlar. Ayrıca yabancı sermayenin de teşvik edilmesi lazım”
Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ediz CALAPOĞLU “temsil ettiğimiz sektörün yüzde 3’ü yerli, yüzde 2’si ise ithal ürünlerden oluşuyor. 25 milyar Dolarlık ithalat, 13 milyar Dolarlık ihracatımız var. Büyüyen bir yerli üretim var. Finansman sorunumuz var. Finansman enstrümanları arttırılsın istiyoruz” dedi.
İstif Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serkan KARATAŞ “ sektörümüz 6 milyar TL büyüklüğünde. Sektörümüz Avrupa’da 8., dünyada 13. büyük sektör. İthalat ağırlıklı faaliyet gösteriyoruz, ancak üreticilerimizde mevcut. Sektör leasing’den kiralama ağırlıklı faydalanıyor. Pazarın önü açık, büyümeye devam edecek “ dedi.