Metrobüs hattı Silivri'ye kadar uzatılıyor!
İETT Genel Müdürü Arif Emecen, İstanbulluların beklediği metrobüs müjdesini verdi. Emecen, "Planlanan Beylikdüzü-Silivri güzergahı ile İstanbul halkı hızlı ve konforlu ulaşım hizmetlerinden birine daha kavuşacaktır." açıklamasında bulundu.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, Kasım toplantılarının dördüncü birleşiminde İETT Genel Müdürlüğü'nün "2018 Yılı Bütçesi ve Performans Programı" görüşüldü. Toplantıda İETT Genel Müdürü Arif Emecen faaliyetlerini anlattı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Metrobüsle yolculuklardaki konforu artırmanın ilk hedefleri olduğunu ve iyileştirme projelerine devam ettiklerini ifade eden Emecen, "Planlanan Beylikdüzü-Silivri güzergahı ile İstanbul halkı hızlı ve konforlu ulaşım hizmetlerinden birine daha kavuşacaktır." dedi.
İstanbul'da günde ortalama 503 yeni araç trafiğe çıkıyor. Dünyanın en büyük kentlerinden biri olan İstanbul'da yaklaşık 2,5 milyon özel araç, 17 bin 395 taksi, 572 taksi-dolmuş, 6 bin 412 minibüs, 66 bin 269 servis-minibüs ve 6 bin 163 otobüs bulunuyor.
METROBÜS HATTI UZATILIYOR
İstanbul'da otobüsler yılın 365 günü 24 saat kesintisiz hizmet veriyor. Emecen, "İETT yaş ortalaması 5,15 olan 3 bin 130 otobüsü ile Avrupa’nın en geç filosu olmaya devam ediyor. İETT, denetim ve yürütümünden sorumlu olduğu Özel Halk Otobüs ve Otobüs AŞ otobüsleri ile birlikte günde yaklaşık 50 bin sefer gerçekleştirerek, 4 milyon yolcu taşımaktadır. İstanbul'da kıtalararası yolculuğu hızlandıran metrobüste ise 590 aracımızla hizmet veriyoruz. Yolculuklardaki konforu arttırmak ilk hedefimiz. 52 kilometre ve 45 istasyonumuzla birlikte iyileştirme projelerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Planlanan Beylikdüzü-Silivri güzergahı ile İstanbul halkı hızlı ve konforlu ulaşım hizmetlerinden birine daha kavuşacaktır." şekline ifadelerde bulundu.
OTOBÜS VE METROBÜSLER ENTEGRE EDİLECEK
Arif Emecen, İstanbul'da hizmet veren tüm otobüs hatlarını ana-besleme hat modeli olarak yeniden düzenlediklerini dile söyledi. Emecen, "Her mahalleden merkeze olan hat yapısını her mahalleden en yakın metro veya metrobüs istasyonuna entegre olacak şekilde düzenleyerek hatlardaki sefer sıklığının artması sağlanıp seyahat süresi kısaltılmaktadır. Böylelikle daha kısa sürede daha konforlu bir ulaşım hizmeti sağlanmaktadır. Mevcutta 725 olan hat sayısı ana-besleme hat modeline göre yeniden planlandığında toplam hat sayısı 429'a düşerek ortalama hat uzunluğunun da 18 kilometreden 13 kilometreye düşürülmesi ile sefer sıklığının yüzde 50 arttırılması hedefleniyor. Metro istasyonları ile entegre olan besleme hatlar sayesinde metrekareye 4 kişi olacak şekilde sefer sıklığı planlamaları yapılarak konfor oranının yüzde 25 oranında arttırılması hedefleniyor." şeklinde konuştu. Entegre planlamanın ilk uygulamasını Maltepe'de yaptıklarını ifade eden Emecen, Zümrütevler bölgesinde çalışan hatların uzun seferlerini azalttıklarını ve tüm mahalleyi kapsayacak 5 hat açıldığını söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, 2 milyar 140 milyon liralık İETT'nin 2018 Yılı Bütçesi 143 evet, 69 ret oyuyla oy çokluğuyla onaylandı.