Kredi Notu Nasıl Hesaplanıyor?

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından kredi notunuz çeşitli bileşenlerden sonra oluşuyor

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından kredi notunuz çeşitli bileşenlerden sonra oluşuyor. Bu bileşenlerin ne olduğunu ve nasıl kredi notunuzu etkilediğini bir bakalım;


Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Ödeme Alışkanlığı (%30)
Kredi puanınızı etkileyen en önemli unsurların başında kredi ve kredi kartları gelmektedir. Ödeme düzeniniz ise kredi notunuzun %30’nu oluşturmaktadır. Ödeme düzeninizi korumak için en azından kredi kartlarınızın asgari ödeme tutarlarını düzenli olarak ödemeniz gerekmektedir. Bankaların kredi işlemlerinden en fazla dikkat ettikleri unsur olarak ödeme düzeniniz gelmektedir.
Mevcut Hesap ve Borç Durumu (% 25)
Mevcut bankalara olan borç durumunuz ve ödeme gücünüz kredi skorunuz %25 oranına etkiler. Kredi ve kredi kartlarınıza olan borcunuzun gelirinizin ile kıyaslanması olarak ifade edilebilir. Bankalar bu durumda yeni bir borçlanmaya gelirinizin yetip yetmeyeceğine bakmaktadırlar.
Yeni Kredi Almış Olmanız (% 20)
Yeni bir kredi almış olmanız, yeni bir risk almış olmanız anlamına geldiği için kredi notunuz %20’e kadar düşürmektedir. Kredinizin düzenli ödemeniz durumunda kredi notunuzun tekrardan yükselecektir.
Kredi Kullanım Yoğunluğu (%15)
Kredi notunuz, kredi kullanım yoğunluğunuza göre artmaktadır. Hiç kredi kullanmayan veya çok az tutar ve miktarda kredi kullanan kişiler bu oranlamadan yararlanamazlar.
Diğer(%10)
Dönemsel olarak değişen oranlama ve tutarlar ile hesaplanmaktadır.Hesaplanan bu bileşenlerden sonra 0-1900 arasında bir puan oluşmakta "0" bankalar ile hiç bir çalışması olmadığı anlamana gelmektedir. Kredi notunuz hesaplanırken yukarıda paylaştığımız gibi en önemli unsur düzenli ödemedir. Düzenli ödeme bir alışkanlık haline getirilmeli ve en azından kredi kartı asgari ödemesi zamanında yapılmalıdır.

Kaynak: Findeks.com