Konutta KDV iadesi bilmecesi çözüldü!

Konutta KDV iadesine ilişkin tebliğ bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı

Konutta KDV iadesine ilişkin tebliğ bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ ile konut tesliminden önce fatura düzenleyenlerin KDV iadesi talep edip edemeyeceği belli oldu..




 




2016 Eylül'de Hükümet piyasaların hareketlenmesi için inşaatta konut teslimlerinde yüzde 18 olarak uygulanan KDV'yi 31 Mart 2017'ye kadar yüzde 8'e indirmişti. Geçtiğimiz günlerde ise bu sürenin Eylül sonuna kadar uzatıldığı açıklandı.

Ayrıca satıcıların daha çok konut üretmesini sağlamak amacıyla KDV iadesi de getirilmişti.

Konutta KDV iadesine ilişkin Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, konut tesliminden önce fatura düzenleyenlerin KDV iadesi talep edip edemeyeceği belli oldu.

Tebliğ gereğince, konut tesliminden önce fatura düzenlenmesi halinde, faturada gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi anında vergiyi doğuran olay meydana geleceğinden bu faturada gösterilen KDV’nin beyan edilip ödenmesi gerekli olup; Konutun fiilen teslim edildiği tarih ile faturanın düzenlendiği tarihte konuta ilişkin geçerli olan KDV oranlarının farklı olması durumunda, faturanın düzenlendiği tarihte geçerli olan KDV oranı esas alınacak.

Dolayısıyla faturanın düzenlendiği tarihte geçerli olan oran esas alınarak hesaplanan KDV’de, konutun fiilen teslim edildiği tarihte geçerli olan KDV oranına göre herhangi bir düzeltme yapılmayacak.
KDV iade hesabına dahil edilenler
Tebliğ ile 150 metrekarenin altındaki konutun inşasında kullanılan kombi, cam balkon, duş teknesi, duşakabin, küvet, mutfak dolabı, evye, batarya, duş başlığı, panel radyatör gibi eşyalara ilişkin yüklenilen KDV iade hesabına dahil edilebilecek.