Konut fiyatları neden düşüşe geçti?

Son dönemde arz ile talep arasındaki dengesizlik nedeniyle tıkanma yaşanan konut sektöründe fiyat tartışması yaşanıyor

Son dönemde arz ile talep arasındaki dengesizlik nedeniyle tıkanma yaşanan konut sektöründe fiyat tartışması yaşanıyor. Sektörün iki derneğinin başkanının açıklamaları kafa karıştırdı.




 



Son dönemde arz ile talep arasındaki dengesizlik nedeniyle tıkanma yaşanan konut sektöründe fiyat tartışması yaşanıyor. Sektörün iki derneğinin başkanının açıklamaları kafa karıştırdı.

KONUTDER: Fazla konut var, fiyatları düşürmek zorunda kaldık.

İNDER: Spekülatif söylemle fiyatlar aşağıya çekilmeye çalışılıyor.

İstanbul'da özellikle kentsel dönüşüm etkisi ile yoğun inşaat çalışmaları yapılan yerlerde ve lüks konut bölgelerinde konut satış ve kira fiyatlarının düşüşe geçtiği belirtiliyor.

Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde yaptığı değerlendirmede “Satış sorunu çeken şirketler itibarını korumak ve banka borcunu ödemek için fiyat düşürdü” diyen Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Çelik, burada asıl sorunun yapılan iş modelinde olduğunu kaydetti. Çelik, “Türkiye'de yıllık ortalama 600 bin konut ihtiyacı var. Müteahhitler bunu yapıyor. Ama şimdi 200-300 bin de dönüşümden ilave geliyor. Pazarda ihtiyaç fazlası ürün birikiyor. İstanbul'un tümü hatta  Ankara  ve  İzmir  için de aynı sonuç bizi bekliyor” dedi.
TÜKETİCİ FAYDALANSIN
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise bu açıklamalar üzerine dün yaptığı basın toplantısında, “Vasıflı ve vasıfsız iş gücüne en büyük istihdamı sağlayan sektörümüzün en çok birlik ve beraberlik içinde olmamız gereken bu günlerde, herkesin empati yapması gerekiyor” dedi. Yapı müteahhitlerinin bazı zamanlarda finansman sağlamak için bir dairesini ucuz satabileceğini ifade eden Durbakayım şunları söyledi:

“Konut sektöründe spekülatif söylemler ve hareketler ile fiyatların aşağı çekilmesine çalışılmasına ve daha sonra toplu alım yapılmasına, borsada olduğu gibi ‘tasvip edilmeyen işlemler kategorisinde' bakmak lazım. Bu tip münferit satışlar piyasa değerlendirmesi için bir ölçü olarak görülmemelidir.Günümüz serbest piyasa koşullarında artık her sektörde fırsat ürünlerinin olması şaşırtıcı değil. Ancak, sektördeki her ürünün aynı şekilde satılacağını düşünmek de doğru değil. Şayet bir inşaat firmasının finansmana ihtiyacı varsa, bundan spekülatör değil velinimetimiz olan tüketici faydalanmalıdır. Konut sektöründe yapılan kampanyaları yermek yerine teşvik etmek gerekir“ diye konuştu.

Sözcü