Kira geliri vergisinde yeni dönem başlıyor!
1.9 milyon konut ve iş yeri sahibi elde ettiği kira gelirini 1 Mart'tan itibaren beyan edecek. İşte yeni tarife ve hesaplar...
1.9 milyon ev ve işyeri sahibi elde ettiği kira gelirini 1 Mart 2018 itibaren beyan edecek. Posta gazetesinde yer alan habere göre, 2017 yılından itibaren kural değişti. Peki kira geliri beyan edilirken nelere dikkat etmek gerekir? İşte yeni tarife ve hesaplar...
3 bin 900 LİRANIN ALTINDAYSA
Konutu ve iş yeri kirada olanlar için vergi dönemi başlıyor. 2017 yılında kira geliri elde edenler, 1-26 Mart 2018 arasında vergi beyannamesi verecek. Aralık 2017 tarihi itibarıyla kira geliri nedeniyle vergi mükellefi olanların sayısı 1.9 milyon. Kira gelirleri için istisna tutar 3 bin 900 TL. 3 bin 900 TL'nin (ayda 325 liranın) altındaki kira geliri için beyanname verilmeyecek.
Kira gelirine ilişkin beyanlar hazır beyan sisteminden yapılıyor. 2017 yılında ne kadar kira geliri varsa o kadar beyan edilecek. Konut 2 ay boş kaldıysa ve 10 ay kira geliri varsa 10 aylık kira geliri beyan edilecek. 60 yaş üzeri, engelli, okuma-yazma bilmeyen ve hastalara talep edilmesi durumunda vergi memuru gönderilecek. Bunun için Maliye’den randevu alınabilecek.
Kira gelirinin beyanıyla ilgili 2017 yılının sonlarında bir değişiklik yapıldı. Değişikliğin kira gelir beyanında ne sağladığını Denetim Turkey Başkanı ve Yeminli Mali Müşavir Dr. Hayrullah Doğan şu şekilde anlattı: "Kira gelirini beyan ederken 2 yöntemden (Götürü Gider ve Gerçek Gider yöntemi) birini seçeceksiniz. Yöntem seçimi ödeyeceğiniz vergi tutarı açısından çok önemli!"
Götürü gider yönteminin seçilmesi halinde ‘iki yıl’ boyunca bu yöntem değiştirilemiyor. Avantajı ise gayrimenkulünüzle ilgili 1 kuruşluk dahi masraf yoksa dahi indirim hakkı sağlaması. Daha önce Götürü Gider uygulamasında oran yüzde 25 olarak dikkate alınıyordu. Ancak bu oran 2017 yılında elde edilen gelirlerden başlamak üzere yüzde 15 oranına düştü. Kiradaki konutunuzla ilgili hiçbir gideriniz yoksa bile yüzde 15 indirim hakkınız olacak.
Gerçek giderde; mülk sahibinin üstlendiği aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri, mülke ilişkin sigorta giderleri, mülk konut ise banka kredisiyle alınması halinde 5 yıl süre ile faiz ödemeleri, mülke ait vergi, resim, harç ve şerefiyelerle belediyelere ödenen harcamalara iştirak payları, gayrimenkule ait bakım onarım ve idame giderleri, mülk sahibi kendisi de kirada oturuyorsa ödediği kira giderini vergi hesabından düşebileceksiniz.