Kentsel Dönüşüm Şehirlerin Yaşam Kalitesini Artırıyor
17 Ağustos Marmara depreminin yıl dönümünün yaklaştığı şu günlerde 'kentsel dönüşüm' ile ilgili tartışmalar yeniden gündeme geldi
17 Ağustos Marmara depreminin yıl dönümünün yaklaştığı şu günlerde “kentsel dönüşüm” ile ilgili tartışmalar yeniden gündeme geldi. Kentsel dönüşüm çalışmalarının şehirlerin yaşam kalitesini artırdığını belirten Milliyetemlak.com Genel Müdürü Müge Seymen, kentsel dönüşüm çalışmalarının son yıllarda artmasına rağmen yapılan çalışmaların daha da hız kazanması gerektiğini, olası depremin gerçekleşmesi durumunda hala hasar görecek çok fazla yapının olduğunu belirtti.
Ülkemizde yaklaşık 20 milyon konut stoğu bulunuyor ve bu stoğun %40 gibi önemli bir oranı riskli, sağlıksız ve ruhsatsız yapılaşmadan oluşuyor. Ülke nüfusunun %92'lik bölümü ise, 1. ve 2. derece deprem kuşağı üzerinde kurulmuş kentsel alanlarda yaşıyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarının deprem riskiyle mücadelenin en önemli adımlardan biri olduğunu belirten Genel Müdürü Müge Seymen, kentsel dönüşüm çalışmalarının özellikle deprem riskinin yüksek olduğu illerde daha da hız kazanması gerektiğini belirterek, kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde öne çıkan bölgeler hakkında da tespitlerde bulundu.
Kentsel dönüşüm toplumun yaşam kalitesini artırıyor
Dünyada sanayi devrimi sonrasında oluşan çarpık kentleşme sonrasında “Park Hareketi” ismiyle ilk defa 1850’li yıllarda Paris’te uygulanmaya başlayan Kentsel Dönüşüm çalışmalarının ülkemizde Marmara Depremi sonrasında gündeme geldiğini belirten Seymen; “17 yıl önce gerçekleşen Marmara Depremi’nde resmi raporlara göre 18 bin 373 kişi yaşamını yitirdi, 23 bin 781 kişi yaralandı ve 505 kişi de sakat kaldı. Büyük can ve mal kaybına neden olan depremde 285 bin 211 ev ile 42 bin 902 iş yeri büyük hasar gördü. Bu kayıpların ardından “Kentsel Dönüşüm” kavramı gündemimize geldi. Kentsel dönüşümün ana hedefi öncelikle "kaliteli yaşam”dır. Kentsel dönüşüm, daha sağlıklı bir yaşam, daha kaliteli altyapı ve ulaşım hizmetleriyle çok daha güvenli bir barınma imkânı sağlaması açısından toplumsal yaşama artılar sağlayan bir oluşum.” dedi.
Kentsel dönüşümün parlayan semt ve ilçeleri
Kentsel dönüşüm projelerinin hem şehirler hem de bu bölgelerde yaşan kişiler için önemli fırsatları barındırdığını belirten Seymen; “İstanbul’da; Fikirtepe, Okmeydanı, Gültepe, Kağıthane, Bomonti, Haliç civarı ve Ümraniye öne çıkan semtler arasında yer alıyor.
Ankara’da ise; Mamak, Yeşiltepe, Dikmen, Keçiören Yükseltepe kentsel dönüşüm projelerinin hız kazandığı ve kent yaşamının değiştiği bölgeler. İzmir’de ise göç sonrasında yapılaşan Limontepe, Aktepe, Emrez, Ballıkuyu, Yeşildere kentsel dönüşüm projeleriyle yeniden yapılan semt ve ilçeler.” dedi