Kendi İşinizi Öğrenciyken Kurmanız için 5 Mantıklı Neden
Birçok genç üniversiteden mezun olduğu gibi işsizliğin kapısında oluşan sırada beklemeye başlıyor
Birçok genç üniversiteden mezun olduğu gibi işsizliğin kapısında oluşan sırada beklemeye başlıyor. Oysaki çok büyük hayallerle üniversiteye başladınız, bir an önce mezun olup eğitimini aldığınız işi yapma hevesiyle yanıp tutuşuyorsunuz. Eğitimini aldığınız işi yapmak istemeseniz bile bir an önce mezun olmak istersiniz. Mezun olduğunuz zaman hayalinizde kurduğunuz işi yapmak için kolları sıvarsınız, ama oldukça zorlanırsınız. Oysaki bu fikri, daha öğrenciyken kurmaya başlasaydınız; her şey çok daha kolay olabilirdi!
Üniversite eğitiminizi alırken farkında olmasanız bile çok imkanınız vardır. Alanında uzman birçok profesör ile tanışabilir ve çalışma imkanı bulabilirsiniz. İlgilendiğiniz konular hakkında fikirlerini alabilir, size yol göstermelerini sağlayabilirsiniz. Üniversitedeyken hayalini kurduğunuz işin peşine düşer ve elinizdeki imkanları değerlendirirseniz, mezun olduğunuzda patron koltuğuna geçeceğiniz bir işe sahip olabilirsiniz. Bu durum günümüz koşullarıyla değerlendirildiğinde, büyük bir şans olduğunu göreceksiniz.
Tavsiye Ederiz: Genç Bir Zengin Olmak için 7 Uygulanabilir Tavsiye
Üniversitede başlayan girişim hikayeleri, bugünün dünya devleri arasında yer alıyor. Mesela herkesin tanıdığı ve Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg. Bir ödev olarak başlayan işini, şimdi tüm dünya tanıyor ve kullanıyor. Sizlerde bu şanslı insanlar gibi olma fırsatını yakalamak için üniversitedeyken hayalini kurduğunuz işin temellerini atabilir ve geliştirmek için birçok kişiden yardım alabilirsiniz.
Şimdi sizlerle kendi işinizi daha öğrenciyken kurmanız için 5 mantıklı nedeni paylaşacağız:
Profesörlerden Faydalanma İmkanı
Üniversitedeyken kendi işini kuran kişiler, etrafının işinde uzman kimselerle çevrili olduğunu fark ettiklerinde hayallerinin gerçek olacağına daha da inandıklarını söylüyorlar. Bu sayede gerek fikir gerekse üretim aşamasında büyük sorunlarla karşılaşmadan nasıl hareket etmeleri gerektiğini bilerek işe başladıklarını dile getiriyorlar. Eğitimini aldığınız veya herhangi bir konuda iş kurmak istediğinizde ve nereden başlamak gerektiği, üretimin, pazarlamanın nasıl yapılacağı konusunda size yol gösterecek birçok kişiyle aynı ortamı paylaşıyorsunuz. Neden bunu değerlendirmeyesiniz?
Her Şeyi Yeniden Yapabilme İmkanı
Henüz üniversite öğrencisisiniz ve hemen her şeyi yeniden yapabilme gücüne, imkanına sahipsiniz. Girişiminizde başarısız olduğunuzu varsayalım, bunu düzeltmek için vaktiniz var. Başarısız olabileceğinizi kabullenmeniz daha kolay olacaktır. Mezun olduktan sonra çevrenizdekiler sizin bir işe sahip olmanızı beklediği için stres yaşayabilirsiniz. Ama üniversitedeyken zaten bir öğrencisiniz ve düşseniz de tekrardan kalkıp toparlanma gücünü kendinizde bulacaksınız. Bir girişimde hata yapıyorsanız, demek ki bir şeyleri deniyorsunuzdur.
Kalabalık Geniş Bir Çevre
Üniversite öğrencisiyken neredeyse herkesin oldukça geniş bir çevresi vardır. Bunun yanında tüm öğrencilerle de kolayca iletişim kurma imkanına sahipsiniz. Düzenlenen aktivitelerden, öğrenci kulüplerine kadar birçok imkanınız vardır. Çevrenizde hep yaşıtlarınız var ve girişiminiz için bunu kullanabilirsiniz. Organizasyonlara katılabilir, kurduğunuz işten bahsedebilir, yorum ve destek alabilirsiniz. Aynı zamanda ilk müşterileriniz de bu öğrenciler olabilir. Ayrıca günümüzde sosyal medya düşkünlüğü de göz önüne alınacak olursa; adınızı hiç çaba göstermeden bir fotoğrafla, yer bildirimiyle veya bir gönderi ile paylaşmış olurlar.
Yeni Bir İmaj Oluşturmak ve Klişeleri Yıkmak
Sizden yaşça büyük olan kişilerin, yeni nesil gençler hakkında söylediklerine hiç kulak verdiniz mi? Eminim çokça kızdığınız yorumlar yaptıklarını duymuşsunuzdur. Yeni nesil gençlerin; tembel, sorumluluk sahibi olmayan, hiçbir şekilde tatmin olmayan, bezgin, elinden telefonu düşürmeyen kişiler olduğunu söylerler. Hatta bunu birkaç seviye üste taşıyarak, “bu gençlerden bir cacık olmaz” dediklerini bile duyabilirsiniz. İşte üzerinize yapışan bu klişeden kurtulmak için de girişiminizi daha üniversitedeyken başlatabilirsiniz. Böylece yeni nesil gençlerin adını da temize çıkarmak için kendi payınıza düşeni yapmış olursunuz.
Daha Az Sorumluluğa Sahip Olmanın Avantajı
Henüz öğrencisiniz ve ailenizin sizden beklediği tek şey, üniversiteden mezun olmanız. Bunun için ellerinden gelen her şeyi yaparlar ve bir işe sahip olmanız için üniversitede rahat bir şekilde okumanızı sağlarlar. Tahmin ettiğiniz gibi üniversiteden mezun olduktan sonra artık sizden çeşitli beklentileri olmaya başlar. Bir işe sahip olmanız, para kazandığınızı görmek, sonrasında evlenmek ve mutlu bir aile kurmak. Bunların sorumluluğu ve baskısı altındayken de girişiminizde tam performans gösterebilmeniz doğal olarak mümkün olmayacaktır. Bu nedenle henüz tek bir sorumluluğunuz varken, kendi işinizi kurmak için adım atmak en iyisi olacaktır. Ayrıca başarının risk almakla eşdeğer olduğunu düşünenlerdenseniz, üniversite bunun için en uygun yerdir.
Sonuç
Üniversitedeki yaşam enerjinizi kendi işinizi kurmak için kullanırsanız, çok daha iyi bir gelecek sizleri bekliyor olacak. Eminim birçoğunuz üniversitede gönlünce eğlenmek, gezmek, arkadaşlarla hoş vakit geçirmek, geyik yapmak ve hayat meşgalesine adım atmadan önce her şeyi yapmak istiyor. Ama bu nedenle mezun olduktan sonra pişman olan birçok kişi olduğunu da bilmenizi isteriz. Ayrıca kendi işinizi kurmak için vakit harcarken daha çok eğlenecek, daha sağlam arkadaşlıklar kuracak ve kaliteli geyiklerle kendini meşgul edeceksiniz. Enerjiniz bol, sorumluluğunuz az ve imkanınız sonsuz… Mükemmel bir hayata sahip olmak için bir sihirli değneği beklemeyin, kendi sihrinizi yaratın!