KDV Nedir? KDV Hesaplama Formülü

KDV Nedir? KDV hesaplama formülü nasıl? KDV hariç ne demek? KDV kimlerden alınır? tüm soruların yanıtı haberimizde…

KDV hesaplama formülünden önce KDV yani  Katma Değer Vergisi nedir sorusuna yanıt verelim.

KDV NEDİR? 
KDV’yi daha iyi anlamak için önce vergi kavramını tanımlayalım. Vergi en basit tanımı ile devletin gerçek ve tüzel kişilere yüklediği ekonomik yükümlülüktür. Şimdi KDV nedir sorusuna yatın verebiliriz. KDV yani Katma Değer Vergisi, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde  mal ve hizmeti teslim alanının teslim edene ödediği vergidir.

KDV, 1984’te kabul edilen 3065 sayılı kanuna göre uygulanıyor. KDV bir diğer tanımla tüketim vergisidir.

Türk vergi sistemi “beyana” tabidir. Kişiler ya da kurumlar belirli dönemlerde ne kadar kazanç elde ettiklerini ve bu kazançtan ne kadar vergi vermesi gerektiğini beyan eder.  Beyan sayesinde vergi kaçakçılığının da önüne geçilmiş oluyor. Beyanname vergiye tabi gelirin gösterildiği ve hesaplandığı bir formdur. Peki KDV’yi kimler öder. Hemen yanıt verelim…

KDV KİMLERDEN ALINIR? 
-Ticari, sanayi, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler.
-Her türlü mal ve hizmet ithalatı yapanlar.

- Diğer faaliyetlerden doğan teslim ve hizmetler: Posta, telefon, telgraf, teleks ve bunlara benzer hizmetler ile radyo ve televizyon hizmetleri.
- Spor-toto oynanması, Piyango tertiplenmesi, at yarışları ve talih oyunları tertiplenmesi ve oynanması.
- Profesyonel sanatçıların yer aldığı gösteriler ve konserler.
- Müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışlar.

KDV ÖDENMEZSE NE OLUR? 
Beyanname verdiğinizde tahakkuk fişi veriliyor. Burada verginizi ne zaman ödeyeceğiniz yazar. Diyelim ki size belirtilen tarihte KDV’yi ödemediniz. Bu durumda gecikme faizi ödeyeceksiniz demek. Eğer ödeyeceğiniz KDV’nin miktarı yüksekse vergi dairesi alacağını garanti altına almak için banka hesaplarına bloke koyabilir. Devlet zaman zaman vergi affı yapıyor. Bu durumda devlet gecikme faizinden vazgeçebiliyor. 

Devlet 33 yıldır uygulanan KDV Kanunu’nda değişiklik yapmak için çalışıyor. Böylelikle KDV Kanunu’nun da kuralları silbaştan yeniden yazılacak. 

KDV NASIL HESAPLANIR? KDV HESAPLAMA FORMÜLÜ 
KDV hesaplama formülünü bir örnekle hemen açıklayalım. 600 TL’lik bir malın yüzde 18 KDV’si olsun. Buna göre; 600x18/100: 108 TL. Örnekten de anlaşıldığı gibi 600 TL’lik bir malın yüzde 18 KDV’si 108 TL ediyor. Peki malın KDV dahil fiyatı ne kadar? Hemen hesaplayalım: 

MALIN FİYATI: 600 TL
YÜZDE 18 KDV: 108 TL
MALIN KDV DAHİL FİYATI: 600+108: 708 TL. Malın KDV dahil fiyatı 708 TL. 

Diyelim ki KDV oranı yüzde 8. Bu durumda; 
600x8:4.800/100:48 TL
Buna göre malın KDV dahil fiyatı 648 TL. 

KDV HARİÇ NE DEMEK? 
Bazı ürünleri satın alırken KDV dahil olur. Yani ödeyeceğiniz paranın içinde KDV oranı da dahildir. Peki KDV hariç olunca nasıl oluyor. Bunu bir örnekle açıklayalım. Örneğin 400 bin TL’ye ev satın alıyorsunuz. Evin KDV’si yüzde 18. 400 bin TL KDV hariç fiyatı. Bu durumda; 
EVİN DEĞERİ: 400 bin TL
KDV ORANI: Yüzde 18
400x18/100: 72 
Ev için ödeyeceğiniz KDV 72 bin TL. 400 bin TL’lik bir evin KDV dahil fiyatı 472 bin TL oluyor.