Kat Mülkiyeti Nasıl Oluşturuluyor?
Kat mülkiyeti ve kat irtifakının kurulması, ilgili kanunda şu şekilde tanımlanmaktadır: 'Kat mülkiyeti ve kat irtifakı, bu mülkiyete konu olan ana gayrimenkulün bağımsız bölümlerinden her birinin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleri ile oranlı olarak projesinde tahsis edilen arsa payının ortak mülkiyet esaslarına göre açıkça gösterilmesi suretiyle kurulur… ' Bu tanımlama ile aslında kat mülkiyeti veya kat irtifaının öncelikle kişilerin...
Kat mülkiyeti ve kat irtifakının kurulması, ilgili kanunda şu şekilde tanımlanmaktadır: “Kat mülkiyeti ve kat irtifakı, bu mülkiyete konu olan ana gayrimenkulün bağımsız bölümlerinden her birinin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleri ile oranlı olarak projesinde tahsis edilen arsa payının ortak mülkiyet esaslarına göre açıkça gösterilmesi suretiyle kurulur… “ Bu tanımlama ile aslında kat mülkiyeti veya kat irtifaının öncelikle kişilerin sahip oldukları arsa paylarını göstermesi için oluşturulduğu anlaşılıyor.
Kat Mülkiyeti Nasıl Oluşturuluyor?
Kat mülkiyetinin oluşturulması kanunda “…Kat irtifakı arsa payına bağlı bir irtifak çeşidi olup, yapı kullanma izin belgesi alındıktan sonra arsanın malikinin veya kat irtifakına sahip ortak maliklerin veya bunlardan birinin tapu idaresine yapacağı istem üzerine, bu Kanunda gösterilen şartlar uyarınca, kat mülkiyetine çevrilir." şeklinde tanımlanıyor.
Bir konuta kat mülkiyeti almak için belirlenen tanımlamadan da anlaşılacağı üzere, öncellikle yapı kullanma izin belgesi (iskan) almak gereklidir.
Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskan) Nasıl Alınır?
Yapı kullanım izin belgesi, basit olarak ilgili yapının projeye uygun olarak yapıldığını gösteren belgedir. Bu belgeyi almak için konut tamamlandıktan sonra daha önce projesini onaylayan belediyenin İmar Müdürlüğü’ne, yapının tamamlandığını bildiren bir dilekçe verilmelidir. Verilen bu dilekçeye istinaden ilgili yapı belediye tarafından yerinde denetlenerek, yapının plan projeye uygunluğu denetlenir. Eğer herhangi bir uygunsuzluk bulunmaz ise yapıya projeye uygunluk belgesi, yani yapı kullanım izin belgesi verilir.
Verilen yapı kullanma izin belgesi ile konutun bağlı bulunduğu tapu dairesine gerekli evraklar ile başvuruda bulunarak, kat mülkiyetine geçilir.
Yapı Kullanım İzin Belgesi Alındıktan Sonra Mülkiyete Geçemeyenlere Ceza
Yapı kullanım izin belgesi alınması üzerinden bir yıl geçmesine rağmen tapularını kat mülkiyetine çevirmeyenlere ilgili belediyeler tarafından her bir bağımsız bölüm (konut) için 1.000 TL ceza kesilecektir.
Bu durum ile daha çok konutların inşaat halinde satılması durumunda karşılaşılmaktadır. Bunun nedeni konut inşaat halinde olmasından dolayı kat mülkiyeti çıkartılamıyor. Öte yandan inşaat tamamlandıktan sonra kredi ile satışın yapılmasında sorun çıkmaması için iskan belgesi alınıyor ve satış işlemleri kat irtifaklı tapular üzerinden yapılıyor. Daha sonra fazla olmasa da masraf ödenmek istenmemesinden dolayı mülkiyete geçilmiyor ve sonuç olarak ceza ile karşı karşıya kalıyorlar.
Kat Mülkiyeti Olan Konut Nasıl Anlaşılır?
Kat mülkiyeti olan bir konutu anlamak için sadece konutun üzerinde yer alan tapuya bakmanız yeterlidir. Eğer alacağınız tapu üzerinde yer alan kat mülkiyeti kısmı işaretli ise evin kat mülkiyeti mevcut demektir. Bu durumda bu konut yapıldığı dönem içerisinde geçerli olan tüm mevzuatlara uygun olarak yapıldığı anlamına gelmekle birlikte, sonradan konutta bir değişiklik yapılmadığı anlamına da gelmez. Yani yapı kullanım izin belgesi veya mülkiyet alınmasından sonra bir değişiklik yapılıp, yapılmadığını araştırmak gereklidir.
Eğer bir değişiklik yapıldı ve konutun projesine uygun değilse, yapılan bu değişiklik düzeltilene kadar ilgili konut bir yerde proje dışı yapı olarak görülecek ve gayrimenkul değerleme uzmanları (ekspler) onay vermediği için kredi işlemi yapılmayacaktır.