Kanal İstanbul güzergahı resmen belli oldu
İhale süreci başlayan Kanal İstanbul projesinin güzergahı da netleşti. İşte Kanal İstanbul güzergahı…
İstanbul’un çılgın projelerinden Kanal İstanbul güzergahı sonunda resmileşti. Sabah gazetesinden Erhan Öztürk'ün haberine göre, 5 alternatif losayon üzerinde çalışılan projenin güzergahı belli oldu.
İstanbul güzergâhı Marmara Denizi'ni Küçükçekmece Gölü'nden ayıran kıstaktan başlıyor. Altınşehir ve Şahintepe mahallelerinden geçerek Sazlıdere Baraj Havzası boyunca devam edecek Kanal İstanbul, Terkos ve Durusu mahallelerinin yakınlarında Terkos Gölü'nün doğusundan Karadeniz'e ulaşacak. Proje alanı, Arnavutköy (28.6 km) Küçükçekmece (7 km ), Başakşehir (6.5 km) ve Avcılar (3.1 km) ilçe sınırları içinde.
Güzergahın 12 kilometresi Sazlıdere, 8 kilometresi ise Küçükçekmece Gölü'nden geçiyor. Bir kilometrelik alan ise orman. Geri alan 23 kilometrekarelik alan kamulaştırılacak. Projeden en fazla etkilenecek alan 35 bin kişinin yaşadığı Şahinte pesi.
65 MİLYARLIK YATIRIM
65 milyar TL yatırımla hayata geçirilecek olan Kanal İstanbul projesi inşaat aşamasında 6 bin, işletme aşamasında ise bin 500 k işiye istihdam sağlayacak.
ÇIKAN H AFRİYATLA 3 ADA YAPILACAK
Projeden çıkan hafriyatla Marmara Denizi'ne 3 grup ada yapılması planlanıyor. Birinci grup ada 186 hektar olacak. İkinci grup ada 155 hektar olacak. Üçüncü grup ada 104 hektar alanı kaplayacak. Çıkan hafriyatın kalanı Karadeniz kıyısının doldur ulmasında ve Terkos Gölü'nün olduğu bölgeye yeni kıyı yapımında kullanılacak.
LOJİSTİK MERKEZ
Proje kapsamında hem Marmara Denizi'ne hem de Karadeniz'e konteyner yük limanı inşa edilecek. Karadeniz'e yapılacak liman 4.8 kilometre uzunluğunda olacak. Bin 500 hektar alana lojistik merkez kurulacak. 3. havalimanı ve demir yolu ile entegresi sağlanacak. Küçükçekmece Gölü'ne 200 ile Sazlıdere'ye 860 tekne kapasiteli yat limanları yapılacak.
KARA VE DEMİRYOLU
Kanal İstanbul'un üzerinden geçecek 6 köprü ile kara ve demiryolu ulaşımı sağlanacak. Yabani hayvanların geçişi için de ayrıca 6 köprü inşa edilecek. Köprüler dışında kanal içerisinde acil durum rıhtımları da olacak. Dalgakıranlar, fenerler ve Karadeniz ile Marmara Denizi'nde bekleme alanları inşa edilecek.
5 YILDA TAMAMLANACAK
Yatay mühendislik çalışmaları devam eden güzergahın inşaatının 5 yılda tamamlanması planlanıyor. Proje tamamlandığında 350 DTW büyüklüğündeki gemilerin bile geçişi için uygun olacak. Ekonomik ömrü 100 yıl olacak.