İzmir, markalı konut üreticilerin merceğinde!
İstanbul-İzmir otoyol projesiyle İzmir'de konut sektörü hareketlendi. Markalı konut üreticisi rotayı İzmir'e çevirdi. İzmir'de 2019 yılına kadar 20 milyar liralık yatırım gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Kentsel dönüşüm, İstanbul-İzmir otoyol projesi, Ankara'ya uzanan hızlı tren projesinin de etkisiyle İzmir'de konut sektörü hareketlendi. Markalı konut üreticisi şirketler de rotayı İzmir'e çevirmiş durumda. 15 bin konutun yapımının sürdüğü İzmir'de 2019 yılına kadar 20 milyar liralık yatırım gerçekleştirilmesi bekleniyor. İzmir'in AVM yatırımcısı için çok cazip olduğunu söyleyen Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü, "İzmir'de hali hazırda 24 AVM var. Yeni eklenenlerle bu rakam 30'a çıkacak" diyor.
ULUSAL MARKALARIN GÖZÜ İZMİR'DE
Türkiye’nin en yaşanabilir şehirleri arasında görülen İzmir, son dönemde pek çok sektörde yatırımcıların markajına girmiş durumda. Özellikle kentsel dönüşüm ve ulaşım projeleri İzmir’de konut sektörünün hareketlenmesine neden oldu. 15 bin konutun yapımının sürdüğü İzmir’de 2019 yılına kadar 20 milyar liralık yatırım gerçekleştirilmesi bekleniyor. İstanbul ve Ankara’nın ardından markalı konut üreticileri de rotayı İzmir’e çevirmiş durumda. Dap Yapı, Teknik Yapı, Nef gibi ulusal markalar önümüzdeki dönemde İzmir’de proje geliştirmeye hazırlanıyor.
İzmir, sahip olduğu avantajlarla inşaat sektörü için önemli bir cazibe merkezi. Hinterlandı geniş limanı, ham maddeye yakınlığı, jeo-stratejik ve lojistik önemi, yer altı kaynaklarının zenginliği, gelişmiş üniversite-sanayi işbirliği ortamı, 13 OSB’si ve teknoloji geliştirme bölgeleri kenti öne çıkartan özellikleri arasında yer alıyor. Son dönemde İzmir’de kentsel dönüşüm çalışmalarının hız kazanmasıyla, kent ekonomisi içerisinde inşaat sektörü hızlı bir büyüme kazandı. Diğer taraftan, artan nüfusun kent merkezi sınırlarını çevre ilçelere kadar uzatması da, inşaata yönelik talebi artıran önemli bir etki yarattı.
Bu gelişmeler ışığında, özellikle son yıllarda büyük inşaat firmalarının İzmir’e yatırımlar gerçekleştirdikleri söyleyen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “İzmir bir taraftan Kadifekale, Agora gibi kent tarihinin önemli simgelerinden olan tarihi değerlerimizin etrafındaki ruhsatsız yapıların temizlenmesiyle kültürel mirasını yeniden ön plana çıkarırken, diğer taraftan yükselen büyük gökdelenlerle yeni bir görünüme kavuşmaya başladı” diyor.
İzmir’in İstanbul firmalarının akınına uğradığını söyleyen Remax Türkiye Ege Bölgesi Yöneticisi Kemal Çiğri, “İzmir’de toplu konut açısından İstanbul’a kıyasla daha az proje bulunması ve güçlü inşaat şirketi sayısının azlığından dolayı, son dönemde adeta İstanbul firmalarının akınına uğradı. İzmir dışından gelen güçlü firmaların başlattığı özellikli ve çarpıcı projeler, şehirdeki yatırımcıların ve ev sahibi olmak isteyenlerin büyük ilgisini çekiyor. İzmir’de aslında konut talebinden çok, kaliteli ve özellikli konut beklentisi olduğu için, şehirde potansiyel yaratacağını ve mevcut müteahhitlerin de özellikli projelere geçmek için mücadele vereceği düşüncesindeyiz” diyor.
FİYATLAR ARTIYOR
EVA Gayrimenkul Değerleme’nin İzmir’de gerçekleştirdiği araştırmaya göre arsa ve arazi yatırımı yapılan ilçelerin başında Çeşme, Urla, Güzelbahçe, Karaburun, Kemalpaşa, Torbalı, Menemen ve Seferihisar ilçeleri geliyor. Urla, Seferihisar da tarla fiyatları, Menemen ve Torbalı’da ise site içi yeni yapılaşmalarda daire fiyatları yüzde 50 artmış durumda. İzmir merkezde ise yeni ve lüks yapılaşma en çok Bayraklı, Bornova ve Karşıyaka’da görülüyor.
İZMİR’DE ORTALAMA KONUT FİYATLARI
İstanbul-İzmir arasını yaklaşık 4 saat indirmesi planlanan İstanbul-Bursa-İzmir-otoyol projesinin etkisiyle İzmir sahil şeridinde Urla, Çeşme, Seferihisar ve Güzelbahçe ilçelerinde arsa ve konutlarda değer artışı söz konusu. Özellikle Çeşme, Urla, Güzelbahçe’de son bir yılda yüzde 40-50 bir artış oldu. İstanbul-İzmir otobanının Kemalpaşa’dan İzmir’e bağlanması ve Kemalpaşa-Torbalı bağlantısının açılması sebebiyle Kemalpaşa ilçesindeki zeytinlik ve kiraz bahçeleri ile üst ölçekli planlarda sanayi-depolama alanlarında kalan arazilerde de ciddi değer artışı olduğu ifade ediliyor. Sakin şehir olarak öne çıkan Seferihisar’da tarla fiyatları 15-50 TL’den 30-80 TL birim bandına yükseldi. Urla: 750.bin TL ile 1 milyon 250 bin TL arasında Güzelbahçe: 850 bin TL -1 milyon 850 bin TL Karaburun: 350 bin -750 bin TL arasında Torbalı-Ayrancılar: 250 bin TL 450 bin TL arasında değişiyor.
Ege Bölgesi Sanayi Odası [EBSO] Yönetim Kurulu Başkanı/ Ender Yorgancılar
“İZMİR AKILLI ŞEHİR OLMALI”
"İçinde bulunduğumuz Sanayi 4.0 çağı gereği olarak 2018 itibariyle, dünyada akıllı şehir anlayışının çok daha gelişeceğine tanık olacağız. İzmir’de de, 2018’de akıllı şehir anlayışının ivedilikle benimsenip, kentsel dönüşüm stratejisine dahil edilmesi gerektiğine inanıyorum. Tabii ki; burada kastımız sadece akıllı binaların inşa edilmesi değildir. Teknolojinin kentin her alanındaki yapılandırılmasında en verimli biçimde kullanılması ve halkımızın her kesiminin kent verimliliğinden eşit bir şekilde yararlanması, temel misyonumuz olmalı. Bununla birlikte, 2018'de İzmir-istanbul ve İzmir-Ankara hızlı tren ve otoyol projelerinin ivedilikle tamamlanması, çalışmaları devam eden otoyollara Antalya ve Çanakkale’nin de eklenmesi ve bu projelerin bölgemizin diğer illerinin de faydalanabileceği bir yaklaşımla ele alınmasını çok önemsiyoruz. Ayrıca, Çandarlı Limanı projesinin tamamlanması, kentimizin sahip olduğu hinterland çerçevesinde, İzmir kadar bölgemizdeki yatırımlara da ivme kazandıracaktır. Bu anlayış içerisinde, işbirliği ve paydaşlık çalışmalarımıza 2018’de hız kazandırmamızı ve İzmir’in de küresel ölçekte, marka bir dünya şehri olarak yükselmesini temenni ediyorum.”
AVM YATIRIMLARI DA VAR
İzmir’de son dönemde AVM yatırımcılarının da markajına girmiş durumda. AVM içinde geçirilen süre bakımından Ege Bölgesi ortalaması 2.9 saat. Bu sayı diğer illerde ise 2.5 saat civarında. AVM içinde kişi başı harcama tutarında ise Ege Bölgesi, Orta Anadolu Bölgesi'nden sonra kişi başı 187.2 liralık harcamayla ikinci sırada yer alıyor. Bu potansiyeli gören yatırımcılar İzmir’de yatırım için fırsat kolluyor.
5 YILDA 6 YENİ AVM YAPILACAK
İzmir'de önümüzdeki beş yılda altı yeni AVM yapılması planlanıyor. Piyasa değeri 1.5 milyar lira olan AVM projelerinin kentte en az 3 bin kişilik istihdam yaratması bekleniyor. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü, “İzmir AVM yatırımcıları için cazip bir şehir. İzmir'de hali hazırda 24 AVM var. Yeni eklenenlerle bu rakam 30'a çıkacak” diyor. Yatırımcılar Ege Bölgesi 'nde son dönemde açık alışveriş merkezi projelerine yöneliyor. İzmir’in ılıman havası AVM yatırımlarının da olumlu etkilenmesine neden oluyor. Açık AVM'lerin müşteriyi daha çok içeride tuttuğunu söyleyen Belgü sözlerine şu şekilde devam ediyor: “İnsanlar kapalı ve basık yerlerde kalmak istemiyor. O nedenle gün ışığını gören ferah AVM'ler tasarlanıyor.”
SEKTÖRDE ÖNE ÇIKAN GÜNDEM MADDELERİ
Konut satışlarının artmasının nedenlerinden biri bölge illerinde site bazlı konut projelerinin yaygınlaşması oldu.
Kentsel dönüşüm projeleri, geri dönüşüm ve atık yönetimi uygulamaları da Ege Bölgesi'nde ve İzmir'de, inşaat sektörü için büyüme etkisi yaptı.
Irak, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt gibi körfez ülkelerinin de Türkiye’deki lüks konut projelerine ilgisi devam etmesi yatırımcıları heyecanlandıran konular arasında.
Sektörün büyümesi için tapu alım-satım, belediye inşaat ruhsat, yol kanal gibi katılım bedelleri ve oturma raporu harçlarında da indirimin uygulanması yönünde çalışma yapılması gerekiyor.
İzmir'de de konut yapımına yönelik arazilerin yetersizliği, altyapı eksiklikleri, ihale kanunu ve imar yönetmeliğinden kaynaklanan sorunlar nedeniyle sektörün yeteri kadar büyüme gösteremediğine de dikkat çekiliyor.
Kentsel dönüşümü hızlandıracak projeler hayata geçirilmeli.
Ayrıca, sektörde nitelikli, eğitimli, sertifikalı ara eleman sıkıntısı konusunda da mesleki yeterlilik belgesi sistemi ile çalışanların yeni teknolojiler doğrultusunda eğitilmesi gerekiyor.