İzmir Konak'ta konut ve mağazalar'ın metrekaresi el yakıyor

Konak'ta konutun m2'si 10

Konak'ta konutun m2'si 10.000, mağazanın m2'si 25.000 TL'ye varıyor.


Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği TDUB, İzmir'in gözdesi Konak'ı mercek altına aldı. Araştırmaya göre ofis metrekareleri ana arterler üzerinde 2.500-4.000 TL, iç kısım ve ara sokaklarda 1.500-2.500 TL, Alsancak Kordon civarı gibi deniz manzaralı eski konutların metrekaresi 8.000-10.000 TL, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nda yalı dairelerinin metrekaresi 5.000-7.000 TL, iç kısımlarda ise 2.000 TL dolayında belirleniyor.

Gayrimenkul değerleme uzmanları ve değerleme şirketlerinin çatı kuruluşu Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği TDUB Başkanı Bekir Yener Yıldırım, Konak bölgesinin genelinde yüksek katlı iş merkezleri yapılmakta ise de Konak merkezdeki Adliye Sarayının Bayraklı İlçesine taşınması nedeniyle ofis amaçlı büroların yoğunluğunun azaldığını belirtiyor. Konak ilçesinin en merkezi noktası olan Hükümet Konağı ve çevresindeki ofislerde doluluk oranının %85-90 civarında olduğunu kaydeden Yıldırım, ana arterler üzerindeki ofislerin metrekare  satış değerlerinin 2.500-4.000 TL aralığında seyrettiğini, iç kısımlarda ve ara sokaklardaki ofislerin metrekare satış değerlerinin ise 1.500-2.500 TL aralığında olduğunu ifade ediyor.

Büyük alanlı daireler tercih ediliyor

Yıldırım, Konak ilçesinin özellikle sahil hattındaki Alsancak Kordon civarı gibi deniz manzaralı eski konutların metrekare satış bedellerinin 8.000-10.000 TL, deniz manzarası bulunmayan konutların metrekare satış bedellerinin ise 3.000-5.000 TL aralığında belirlendiği söylüyor. Yeni konut yapımının sahil hattında çok nadir olduğunu dile getiren Yıldırım, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nda yalı dairelerinin metrekare satış bedellerinin ortalama 5.000-7.000 TL aralığında olduğunu, iç kısımlara gidildikçe fiyatların 2.000 TL mertebesine düştüğünü kaydediyor.

Bölgede yer alan projelere bakıldığında genellikle büyük alanlı dairelerin daha çok talep edildiğini ifade eden Yıldırım, söz konusu projeleri tercih eden kesimin ise genellikle orta yaş üzeri, evli ve çocuklu, orta-üst gelir grubundaki aileler olduğunu belirtiyor. Yıldırım, yaşanan kur artışı nedeniyle bazı satış ofislerinin kur sabitleme ya da satış fiyatından indirim yapma opsiyonları olduğunu da söylüyor. Ancak İzmir'in sürekli göç alması ve nüfusun hızlı artmasına rağmen bağlantı yollarının azlığı sebebiyle Konak ve çevresinde trafik sorununun gün geçtikçe arttığını belirten Yıldırım, İzmir-İstanbul otobanının tamamlanmasıyla nüfusun yanı sıra gayrimenkul fiyatlarının da artış göstereceğini ileri sürüyor.

Mağaza metrekaresi 15.000-25.000 TL

Konak'ın eski Kemeraltı bölgesinde yaya trafiğinin oldukça yoğun olduğunu, bu nedenle ticari hayatın da bu bölgede yoğunlaştığını belirten Yıldırım, AVM'lerin ise İzmir'in diğer ilçelerde yoğunluk kazandığını kaydediyor. Konak'ın esnaf ağırlıklı bir bölge olduğunu ve ana arterlerdeki mağazaların doluluk oranının %95 gibi yüksek bir düzeyde seyrettiğini ifade eden Yıldırım, ara sokaklardaki mağazaların doluluk oranlarının ise %65 dolayında olduğunu söylüyor. Yıldırım, mağazaların metrekare satış bedellerinin ana cadde üstünde 15.000-25.000 TL, ara sokaklarda ise 3.000-7.000 TL düzeyinde olmasına dikkat çekiyor.

Diğer yandan, bölgenin turizm potansiyelinin ticari potansiyeli kadar yüksek olmasa da, fuar kenti olması nedeniyle İzmir'de 4-5 yıldızlı otellerin doluluk oranının %70 düzeyinde olduğunu söyleyen Yıldırım, bölgede yer alan otellerin oda sayısının 5000, yatak sayısının 10.000 civarında olduğunu, 4 ile 5 yıldızlı otellerde oda fiyatlarının 100-250 dolar arasında değiştiğini de sözlerine ekliyor.

TDUB - Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği, Sermaye Piyasası Mevzuatına göre Gayrimenkul Değerleme Lisansına sahip olan gerçek kişi Değerleme Uzmanları ile Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilen tüzel kişi Değerleme Kuruluşu Üyelerinden oluşmaktadır.

TDUB, gayrimenkul piyasasının ve gayrimenkul değerleme faaliyetlerinin gelişmesini sağlamak üzere araştırmalar yapmak, eğitim ve sertifika vermek, Üyelerinin dayanışma ve mesleğin gerektirdiği özen ve disiplin içerisinde çalışmalarına yönelik meslek kurallarını ve değerleme standartlarını oluşturmak, haksız rekabeti önlemek amacıyla gerekli tedbirleri almak, kendisine mevzuatla verilen veya Sermaye Piyasası Kurulu’nca belirlenen konularda düzenlemeler yapmak, yürütmek, denetlemek, Statüsünde öngörülen disiplin cezalarını vermek, ilgili konularda Üyeleri temsilen ilgili kuruluşlarla işbirliği yapmak, mesleki gelişmeleri, idari ve yasal düzenlemeleri izleyerek bu konuda Üyelerini aydınlatmak görev ve yetkileri ile 6263 sayılı Sermaye Piyasası Kanun’unun 76’ncı maddesine dayanılarak kurulmuş bir Meslek Birliğidir.

TDUB’un organları, görev ve yetkileri ile çalışma ilke ve esasları 02 Nisan 2014 tarih ve 28960 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Statüsü (Statü) ile düzenlenmiştir. Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği'nin kuruluşu ile birlikte, değerleme mesleğini icra eden meslek mensupları birlik ve dayanışma sağlayabilecekleri, mesleki standartları ve ilkeleri kendilerinin belirleyebilecekleri bir çatıya kavuşmuştur.