İstiklal Caddesi yeniden düzenleniyor!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kentin kalbi sayılan Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi'ni yeniden düzenleme kararı aldı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kentin kalbi sayılan Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi’ni yeniden düzenleme kararı aldı.
10 ay sürecek düzenleme çalışmalarının maliyeti ise 52 milyon 250 bin lira olacak. İBB, ‘Beyoğlu İstiklal Caddesi Düzenleme İnşaatı' işini, ‘Belli İstekliler' yöntemiyle ihale etti. İhaleye 5 teklif sunuldu ancak tekliflerden biri geçerli kabul edildi. İhaleyi, yönetim kurulu başkanlığını Temel Servet Taşkın'ın yaptığı ‘Taşyapı İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.-Reskon Mimarlık Restorasyon Turizm Sananayi Ticaret Ltd. Şti. ortaklığı' üstlendi. Söz konusu ortaklık ihaleyi 52 milyon 250 bin liraya aldı. İhale sonuç ilanına göre, İstiklal Caddesi'ndeki yeni düzenleme inşaatı, 22 Ağustos 2017 tarihine kadar tamamlanacak. İBB, söz konusu ortaklık ile geçen ayın 21'inde sözleşme imzaladı.
ÇİN MALI GRANİTLER KALDIRILMIŞTI
İBB, 2006 yılında da İstiklal Caddesi'nde düzenleme yapmıştı. Ancak yapılan düzenleme, daha iş tamamlanmadan bozulmaya başlayınca halktan tepki çekmişti. Tepkilerin artması üzerine İBB Başkanı Kadir Topbaş duruma el koyup Çin malı granit döşeme taşları söktürüp müteahhite yerli granit taş döşetmişti. O dönem Topbaş, basına özetle şu açıklamayı yapmıştı: “Orası İstiklal Caddesi. Dünyada İstiklal Caddesi gibi bir başka yer yok. Böyle bir yerde adam gibi iş yapılması lazım. Yerli granit kullanılacak, en iyi şekilde düzenlenecek. Müteahhit de bizimle iş yapacaksa o kalitede iş getirecek. Şimdiye kadar yapılan bütün işlerin ömürleri 2-3 seneyi geçmedi. Burada bir uygulama yanlışlığı var. Söküp yeniden yapmanın maliyeti çok yüksek. Faturasını millet ödüyor.” Başkan Topbaş, İstiklal Caddesi'nin zeminiyle ilgili 2014 yılında yaptığı bir açıklamada da caddenin ortasında geçmişte yapılmış bir galeri olduğunu, İSKİ'nin, ilgili kurullardan görüş alarak onardığını belirtip, şöyle demişti: “Bu galeri nedeniyle, zaman zaman çöküntüler ortaya çıkıyordu. Bu da üstteki kaplamaları oynatıyor ve bozuyor. Yani tramvay ve büyük araçlar geçtiği zaman, kaplamayı bağlayan harç bağları titreşimden çözülüyor. Biz alttaki alanı bitirdik, artık bundan sonra bu yaşanmayacak. Rayları da titreşim yapmayacak hale getireceğiz.”