İşte Türkiye'nin 2015 sağlık turizmi geliri


Avrupalılar estetik, Ortadoğu ülkeleri ise tüp bebek için Türkiye’yi tercih ediyor. Sağlık turizminde 2023 hedefi ise, 20 Milyar Dolar düzeyinde. Türkiye’ye 2015’te gelen sağlık turisti sayısı 600 bini bulurken döviz kazancının da yaklaşık 14.5 milyar liraya ulaşması bekleniyor. Ege Bölgesi ise, 150 bin yabancı hasta ile sağlık turizmine yaklaşık 4.2 milyar lira kazandırdı. Ege Özel Hastaneler Derneği (EGEHASDER) Başkanı Dr. Nuri Nasır, çıkarılan teşvik ve destekler ile yabancı turist sayısının çok daha artacağı öngörüsünde bulundu.





23 KAT DAHA FAZLA GELİR SAĞLIYOR





Havayolları şirketlerinin belli kentlerdeki yurtdışı uçuşlarda uçak başına 6 bin dolar desteklenmesi ve İzmir’deki jeotermal kaynakların 5. Bölge teşviklerinden yararlanacak olması İzmir sağlık turizmini de canlandıracak.





Avrupalı turistler göz, diş, estetik, omurga ameliyatları, termal tedavi ve saç ekimi için İzmir’e gelirken Irak, Libya, Ürdün gibi sağlık altyapısı kötü ülkeler ise tüp bebek tedavisi ve kalp damar operasyonları için Ege’yi tercih ediyor. Ege Özel Hastaneler Derneği (EGEHASDER) Başkanı Dr. Nuri Nasır, “Sağlık turizmi, güneş ve deniz turizmine göre 23 kat daha fazla gelir sağlıyor.





Fakat İzmir halen bu potansiyelini tam olarak kullanamıyor. Tanıtım ve teşviklerin kısa süre içinde ülkemize katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.





YURTDIŞINDAN ‘KARDEŞ’ BULACAK





Egehasder olarak sektörün sorunlarını çözmek ve yurtdışından Türkiye’ye gelecek hastaların iyi sağlık hizmeti alması için çalıştıklarını kaydeden Nasır, “Ülkemiz konum olarak avantajlı bir noktada. Türkiye’nin batısındaki ülkelerde yaşlı nüfus oranı yüksek. Avrupa ülkelerinde sağlık hizmetleri çok pahalı. Yurdışında bu hizmetler, Türkiye’dekinin 2-3 katı pahalıya mal oluyor. Biz, teknolojiyi iyi kullanıyoruz ve takip ediyoruz. Hekim kalitemiz de çok iyi durumda. Potansiyeli ortaya çıkarmak için, sektörel anlamda rekabetçi işbirliği ve güçbirliğine gidilmesi gerekiyor. Bizler de yurtdışında kardeş klinikler bulup, işbirliğine gireceğiz” ifadesini kullandı.





‘2010’DA 100 BİN KİŞİ GELİRKEN 2015’TE 600 BİN KİŞİYE ÇIKTI’





Nasır, Türkiye’de tıbbi hizmetlerin yanında, kaplıca - termal turizmi ve yaşlı bakım merkezleriyle de sağlık turizminde hizmet üretilebileceğini belirterek şunları söyledi: “Türkiye’ye sağlık turizmi konusunda 2010 yılında 100 bin kişi gelirken, bu rakam 2013 yılında 300 bine ulaştı ve 2.5 milyar dolarlık döviz girdisi sağlandı. 2014 yılında ise 480 bin civarında olan bu sayının 2015’te 600 bini geçmesini bekliyoruz. Sağlık Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı da, bu konuda tanıtım, yurtdışı ofisleri ve ulaşım gibi masraflarla ilgili çeşitli destekler açıkladı. Bu konuda özel hastaneler yurtdışı akreditasyonlarını sağlamalı ve gerekli altyapı çalışmalarını tamamlamalı.”





2023’TE HEDEF 20 MİLYAR DOLAR





Sağlık turizminde 2023 hedefinin 20 milyar dolar olduğunu vurgulayan Nasır, hedef pazar olarak ise Avrupa ülkelerini gösterdi. Sağlık turizminin kapsamlı bir konu olduğunu anlatan Nasır, bu konuda özel sektörün bireysel olarak çabasının yetersiz kalacağının da altını çizdi. (HT)