İşte seçim sonrası piyasaların durumu

1 Kasım seçimleri sonrası piyasalar oldukça hareketlendi

1 Kasım seçimleri sonrası piyasalar oldukça hareketlendi. Dolar, 2.80 seviyesine geldi.

Türk Lirası, AK Parti'nin bu yıl içinde yapılan ikinci seçimlerde tek başına hükümet kurmaya yetecek oyu almasının ardından dev coşku yaşıyor. Dolar 2.77'ye kadar çekilirken, Borsa İstabul 100 endeksi ise (BIST 100) güne yüzde 5.35 yükselişle 83.653 puandan başladı. 

1 Kasım Genel Seçimleri'nden AK Parti'nin tek başına iktidar kuracak çoğunluğa ulaşmasının ardından cuma günü kapanışta 2.91 seviyesinde bulunan dolar/TL adeta çakıldı. Dolar/TL 2,77'ye kadar geriledi.

Haftanın ilk işlem gününde dolar/TL saat 08:16 itibariyle 2,7775 seviyesinde işlem görüyor. Öte yandan Euro/TL ise yüzde 3,31 oranında düşüşle 3,1054 seviyesine geriledi.
ALB Forex Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, konuya ilişkin UZMANPARA'ya yaptığı değerlendirmede şöyle konuştu:

'EKONOMİ YÖNETİMİNİN ŞEKİLLENMESİNİN ARDINDAN GÜVENİN DOZAJI DAHA BELİRLEYİCİ OLUR'

"Seçim sonuçlarının tek parti iktidarına işaret ediyor olması, bazı soruların cevap bulmasını sağlamıştır. Öncesinde piyasayı meşgul etmesi beklenen koalisyon artık ihtimallerden çıktı. Dolayısıyla Türkiye bir hükümet bilmecesiyle karşılaşmayacak. Bu elbette ilk etapta verilecek tepkilerin ve kısa vadede Türk varlıklarında oluşacak seyrin olumlu yönde olması beklenebilir. Piyasaların açılışıyla beraber 2.75’e yakınsayan bir dolar/TL, 82.000 üzerinde seyreden bir Borsa İstanbul görebiliriz. Tabii bu durumu sadece kısa vadeli fiyatlamalarla oluşacak tabloyla değil, ekonomik yansımalarını da içine alacak şekilde değerlendirmek gerekir. Hükümetin ekonomi yönetimini şekillendirmesinin ardından piyasalara vereceği güvenin dozajı daha belirleyici olacaktır. İç talep canlanabilir, muhtemelen üçüncü çeyrekte de büyüme biraz yüksek gelebilir. Ancak hiçbir fiyatlama küresel konjonktürden bağımsız gerçekleşmeyecektir.

'MB İLE KONSENSUS HALİNDE DURUŞ İYİMSERLİĞİ TETİKLER'

Hükümetin önünde üzerine bir an önce eğilmesi gereken iktisadi sorunlar ve birkaç aydan beridir de tedirginlik yaratan jeopolitik sorunların olduğunu görmeliyiz. Haliyle piyasa algısı iyi olabilir, ancak reelde durum bugünden yarına hızlı bir düzelme göstermeyecek. Sosyal tansiyonu indirecek ılımlı mesajlar verilmesi, jeopolitik sorunların çözümünde kilit rol oynayacaktır, tabii yabancı yatırımcının konuya yaklaşımı da bundan sonra olacak gelişmelerle belirlenecektir. Ilımlı dış politika, ilerici mali ve iktisadi politikalar ve Merkez Bankası'yla konsensüs halinde olan bir duruş iyimserliğin devamını biraz daha uzun vadeye yayabilir.