İstanbul'un kansersiz parkları

  Medyada bir süre önce 'Çocuk parkında kanser oyunu', 'Çocuğunuzu o parklara götürmeyin', 'Çocuk parklarındaki kanser tehlikesi' başlıklarıyla yer alan haberler aileleri tedirgin etmiş, belediyelerin telefonları susmamıştı

 

Medyada bir süre önce “Çocuk parkında kanser oyunu”, “Çocuğunuzu o parklara götürmeyin”, “Çocuk parklarındaki kanser tehlikesi” başlıklarıyla yer alan haberler aileleri tedirgin etmiş, belediyelerin telefonları susmamıştı. Özellikle çocuklu ailelerin içini ferahlatan haber, çocuk parklarının zemininin yapımında kullanılan hammaddeleri üreten firmadan geldi.

 

ÇOCUK YUTSA BİLE ZARARI YOK



Merkezi Fransa’da bulunan 169 yıllık Safic-Alcan firmasının Türkiye Ofisi İnterplast Mühendislik Plastikleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Müdürü Ayhan Güler, çocuk oyun parkı ve spor zeminleri konusunda lider Almanya menşeli Melos GmbH ürünlerinin güvenli olduğunu, çocukların yutması halinde bile onlara zarar vermediğini söyledi.

 

Ürünlerinin uluslararası kalite ve çevre sertifikalarına sahip olduğunu belirten İnterplast Genel Müdürü Ayhan Güler, en önemli müşterilerinden birinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) olduğunu, İBB’nin çocuk oyun alanları, yürüyüş yolları ve spor tesislerini bu güvenli ürünlerle yaptığını ifade etti.

 

ÇOCUK PARKLARI, YÜRÜYÜŞ YOLLARI



İnterplast Genel Müdürü Güler’in verdiği bilgiye göre, Avrupa Yakası’nda; Sarıyer Zümrütler Çocuk Parkı, Tarabya Şalçıkır Çocuk Parkı, Bebek Sabancı Çocuk Parkı, Kuruçeşme Çocuk Parkı, Avcılar Sahil Parkları;

 

Anadolu Yakası’nda; Hidiv Kasrı Çocuk Parkı, Beykoz Burunbahçe, Maltepe dolgu alanı parkı, İdealtepe Dalyan Çocuk Parkı, Kartal sahil parkları, Pendik sahil parkları;

 

Gaziosmanpaşa Cebeci Yürüyüş Parkuru, Avcılar Sahil Yürüyüş Parkuru ve Kartal Uğur Mumcu Yürüyüş Parkuru  gibi daha pek çok yaşam alanının yapımında Almanya menşeli Melos ürünleri kullanıldı.

 

İZMİR, BATMAN, BURSA, KONYA, TRABZON, ANKARA, GAZİANTEP...



İstanbul’da İBB’nin yanı sıra Küçükçekmece, Esenyurt belediyeleri, İstanbul dışında ise  İzmir, Bursa, Balıkesir, Konya, Manisa, Trabzon, Antalya, Alanya, Bodrum, Ankara, Gaziantep belediyeleri de aynı ürünü kullanıyor.

 

İstanbul’daki Atatürk Olimpiyat Stadı Antrenman Sahası, Erzincan Üniversitesi Atletizm Pisti, Batman Üniversitesi Atletizm Pisti gibi kamu tesislerinin yanı sıra, lüks konut projeleri, özel okullar gibi özel sektör kuruluşları da kanser yapmayan Melos ürünlerini tercih ediyor.

 

 

KANSERE NEDEN OLUYOR

İnterplast Genel Müdürü Güler, gerekli standartları taşımayan ürünlerle yapılan çocuk parkı, yürüyüş parkuru ve spor tesislerinin  neden olabileceği tehlikeler hakkında şu bilgileri verdi:

 

“Bilerek ya da bilmeyerek çocuk parklarına, yürüyüş yollarına ve spor alanlarına uygulanan menşe ve içeriği belli olmayan ürünlerdeki ftalatlar (bunlar hormonları etkileyen kimyasallar), polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH'lar), uçucu organik bileşikler (VOC'ler) ve sağlık üzerinde olumsuz etki yapan ya da yaptığından şüphe duyulan diğer bazı kimyasallar içeriyor. PAH'larla kirlenmiş bir havayı solumak kişinin kansere yakalanma riskini arttırıyor. Kişinin hem kansere yakalanma riskini hem de yeni doğan bebeklerdeki doğum kusurları riskini arttırıyor. Bu kimyasallara maruz kalmak yetişkinlere göre çocuklara daha çok zarar veriyor.

 

Sahte ürünlerin içerdiği PAH'lar sıcağın etkisiyle havaya karışabilen maddelerden oluşuyor. Bu da çocukların bu maddeleri solunum yoluyla vücutlarına alma riskini doğuruyor. Bu kimyasalların 60 derece yerine 25 derecede bile havaya karışması mümkün. Bu kimyasallar ayrıca astıma sebep oluyor, deriyi ve gözleri tahriş ediyor.”

 

BU BELGELER YOKSA O PARKA GİRMEYİN

 

Çocuklar başta olmak üzere insan sağlığının her şeyden önce geldiğini vurgulayan İnterplast Genel Müdürü Güler, uluslararası sağlık ve çevre standartları belgelerine sahip olmayan çevreyi ve halk sağlığını tehdit eden ürünlerin tamamen yasaklanması gerektiğinin altını çizdi.

 

Melos ürünlerinin anti-kansorejen olduğunu, yutulması durumunda sağlık sorunu teşkil etmediğini, yanmazlık özelliğine sahip, -30 ile 130 derece arasındaki sıcaklığa dayanıklı olduğunu gösteren belgeler başta olmak üzere tüm garanti ve standart belgelere sahip olduğunu belirten Güler, bu belgelere sahip olmayan ürünlerle yapılmış parklarda, çocuk parklarında ve spor alanlarında bulunmanın insan sağlığına zararlı olduğu uyarısında bulundu.

 

Standartlara aykırı yapılmış tesislerin zemin renginin kısa sürede solduğunu ya da renk değiştirdiğini ifade eden Güler, parklara zeminlerin hangi maddelerden yapıldığı ve olası zararları hakkında bilgilendirici uyarıların konulması gerektiğini sözlerine ekledi.