İstanbul'da kentsel dönüşüm hızlandırılacak!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'daki kentsel dönüşümün hızını tıkayan hak sahiplerinin önünü alacaklarını belirtti
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'daki kentsel dönüşümün hızını tıkayan hak sahiplerinin önünü alacaklarını belirtti.
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da deprem riskine karşı binaların güçlendirilmesi ve kentsel dönüşüm çalışmalarının nasıl ilerlediğine yönelik açıklamalarda bulundu. Dönüşüme yönelik soruya karşılık Özhaseki, kentsel dönüşümün üzerine çok hızlı eğilinmesi gereken konuların başında geldiğini, hükümetin 5 yıl önce bir kanun çıkararak dönüşüm yapmak isteyen belediyelere yönelik birçok teşvik sağladığını aktardı.
7 METREKARE İÇİN 1 EV 1 DÜKKÂN İSTEYEN VAR'
Belediyelerin ilk anda dönüşüm işine büyük bir hevesle girdiğini ama sonrasında gerek hukuki boşluklar gerekse "rant" beklentisi nedeniyle mevzuatlardaki sıkıntıların idare mahkemelerine, Danıştay'a intikal ettiğini ve iptaller yaşandığını anlatan Özhaseki, bu iptal kararları nedeniyle birçok alanın kilitlenip kaldığını söyledi. Özhaseki, buna örnek olarak belediyelerin kentsel dönüşüm yapmak istediği bir alanda vatandaşların büyük bölümüyle anlaştığını ama içlerinden birkaç kişinin çıkıp "Benim burada 7 metrekare hakkım var. Bir dükkân, bir daire istiyorum. Benim imzama kaldınız, ben çıkmam buradan" diyerek süreci tıkadığını anlattı. Bakan Özhaseki, "Bütün buralarda kamu yetkimi kullanacağıma söz verdim. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı daha önce işin planlama tarafında olmuş, bürokrasi tarafında olmuş. Şimdi böyle serbest bırakmayacağız. Tek tek mevzi mevzi girip çözeceğiz. İstanbul'un birçok ilçesine gittim, sorunları yerinde tespit ettim ve neler yapılabileceği hususunu anlattım" diye konuştu.
'İŞ YÜRÜMÜYORSA KAMU OLARAK İŞİ YAPACAĞIZ'
Geçen hafta Fikirtepe kentsel dönüşüm alanlarında incelemelerde bulunduğunu ve aktardığı sorunların burada yaşandığını hatırlatan Özhaseki, şunları ifade etti: "Orada kamu olarak giriyoruz. Gerekirse müteahhitler arasında bölüşümler yaptıracağız. Vatandaş tarafında birkaç kişi eğer işi tıkıyorsa, yüzlerce insanın işine mani olmuşsa, acele kamulaştırmalar yapıp, kamulaştırıp, hakkını verip alacağız. Gerekirse müteahhidin pili bitmişse orada iş yürümüyorsa, gidip kamu eliyle orada işi yapacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bizim de kendimize has güçlerimiz var, onları da yapacağız. Eğer işi çözmek için kanun gerekiyorsa, ben orada söz de verdim, iki maddelik kanun getirip işi çözeceğiz."
Habertürk