İstanbul bu projelerle daha da güzel olacak
İstanbul uluslararası gayrimenkul yatırımcısının en çok tercih ettiği Avrupa şehirleri arasında yer alıyor
İstanbul uluslararası gayrimenkul yatırımcısının en çok tercih ettiği Avrupa şehirleri arasında yer alıyor. Hayata getirilen mega projeler de yatırımcının iştahının artmasına neden oluyor
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün tamamlanması ve bağlantı yollarının bitirilmesi, Avrasya Tüneli’nin, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nün tamamlanması; sonrasında da 3.Havalimanında yaşanacak ilerlemeler inşaat sektörü adına çok önemli gelişmeler olarak gösteriliyor. Bu büyük yatırımların birçoğunun 2016'da tamamlanması veya tamamlanma aşamasına gelmesiyle birlikte yabancı yatırımcının ilgisinin daha da artması bekleniyor. Peki İstanbul’daki mega projeler ne zaman tamamlanacak ve bu projeler için ne kadarlık bir yatırım yapılacak?
İşte İstanbul’un mega projeleri…
Dünyanın önde gelen mega kentleri arasında yer alan İstanbul, mega projelere ev sahipliği yapıyor. Yapımı devam eden ve tasarım aşamasındaki mega projeler, İstanbul için önemli fırsatlar barındırıyor. İstanbul’un gelişimine yeni bir yön kazandıracak mega projeler ise şöyle sıralanıyor:
3. Havalimanı
İstanbul’un Avrupa Yakası’nın kuzeyinde 76.5 milyon metrekarelik bir arazide inşa ediliyor. 3. havalimanının tamamı 4 etapta yapılacak.
Yatırım maliyeti 11,3 milyar dolar olan 3. Havalimanının devreye girmesiyle kentin kuzeye olan gelişimi artarak devam edecek. 90 milyon yolcu taşıyacak olan havalimanının kapasitesi daha sonraki yıllarda 150 milyona kadar çıkacak. Havalimanının ilk etabının 2018 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması planlanıyor. Tüm etapların tamamlanması ise 2028 yılını bulacak.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü
Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün yatırım maliyeti 2,5 milyar dolar. İstanbul Boğazı’nda ‘üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü’ olarak inşa edilen 3. Boğaz Köprüsü 8’i karayolu 2’si demiryolu olmak üzere 10 şeritten oluşuyor. Köprü bağlantı yollarıyla birlikte ağustos ayında hizmete açılacak.
Marmaray
Deniz tabanının altından geçerek kentin her iki yakasını raylı sistemle bağlayan Marmaray, Kazlıçeşme-Söğütlüçeşme arasındaki ulaşımı sağlıyor. Yatırım maliyeti 2,8 milyar dolar olan Marmaray, 29 Ekim 2013’te hizmete girdi.
Kanal İstanbul
Kanal İstanbul projesiyle Marmara ile Karadeniz arasında yeni bir deniz ulaşımı güzergahının oluşturulması amaçlanıyor. Kanal İstanbul projesi Karadeniz ve Marmara’yı birleştirecek. 400 metre genişliğinde, 43 kilometre uzunluğunda ve 25 metre derinliğinde yapılması planlanan projenin yatırım maliyeti 10 milyar dolar. Çılgın Proje olarak adlandırılın Kanal İstanbul’un İstanbul Boğazındaki gemi trafiğini rahatlatması planlanıyor. Çılgın proje için 5 güzergah konuşuluyor.
Avrasya Tüneli
Avrasya Tüneli Projesi (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi), Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bağlayacak, İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek bir hattı kapsıyor.
Bu mega ulaşım projesi ile birlikte Boğaz denizin altından geçilerek karayolu trafiği ile aşılabilecek. Projenin yatırım maliyeti 1,2 milyar dolar. Göztepe-Kazlıçeşme arasını 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek. Avrasya Tüneli’nin Aralık 2016’da tamamlanması planlanıyor.
Körfez Geçiş Köprüsü
İzmit Körfez Geçiş Köprüsü, İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturuyor. İstanbul-İzmir arasındaki yolculuğu, 3 saate indirecek olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nden ilk geçiş, Mayıs ayında. Köprünün tamamlanıp tüm güzergahlarıyla aktif hale gelmesi ise 2018 yılında mümkün olacak.