İsrailli turist geri mi dönüyor?
Bundan 5 buçuk yıl önce, 2010 yılında Mavi Marmara gemisine yapılan İsrail baskınından sonra iki ülke arasında nerdeyse tüm diplomatik ilişkiler kesilmişti ve 2 ülke arasında aşılması güç bir kriz durumu belirdi. Bu durum, Türkiye’ye yönelik İsrailli turist akımını da bıçak gibi kesmişti. 2009 yılında sadece Antalya bölgesi yaklaşık 500.000 İsrailli turist ağırlamıştı.
Ancak son saatlerde uluslararası ajanslara düşen haberlere göre iki ülke arasında sıcak ve samimi yaklaşımlar başladı. Bununla birlikte iki ülke turizmcileri ‘Turizmde eski gülere dönülür mü?’ sorusunu sormaya başladılar.
Turizm konusunda kesin planlama yapmak için henüz erken de olsa, gelmeyecek Rus turistlerin yaz aylarında yaratacağı boşluğu İsrailli turistlerin kısmen de olsa doldurabileceği umut ediliyor. Reuters Haber Ajansı, Türkiye ile İsrail'in ilişkilerin normalleşmesi için yaptığı görüşmeler neticesinde tarafların ön anlaşmaya vardığını açıkladı. Diplomatik kaynaklar, İsrail'le ilişkilerin normalleştirilmesi için görüşmeler yapıldığını ve bunların en kısa zamanda sonuçlanmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Anlaşmada önemli 5 ana maddenin olduğu belirtildi.
Anlaşmadaki 5 ana madde
-Birinci madde, İsrail, 2010 yılındaki Mavi Marmara baskınında ölen Türk vatandaşları için Türkiye'ye 20 milyon dolar tazminat ödeyecek. Bu para hayatını kaybeden yada yaralananların ailelerine verilmesi için özel bir fona devredilecek.
-İkinci madde, Türkiye ve İsrail ilişkileri normalleşecek, geri çekilen büyükelçiler yeniden gönderilecek.
- Üçüncü madde Türkiye baskını gerçekleştiren İsrail askerlerine açtığı davalardan vazgeçecek. Karar, TBMM'den kanun olarak geçirilecek.
- Dördüncü madde, Hamas'ın askeri kanadının önemli isimlerinden, İsrail'in askerlerinin kaçırılıp öldürülmesiyle ilgili suçladığı Salih El Aruri Türkiye'den sınır dışı edilecek. Hamas'ın Türkiye'deki aktiviteleri sınırlandırılacak.
- Beşinci madde, iki ülke doğalgaz alanında işbirliği imkanlarını inceleyecek ve geliştirecek.
Son dönemlerde Türkiye- İsrail ilişkileri
İsrail ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler Gazze'ye yardım malzemesi götüren Mavi Marmara gemisinin 31 Mayıs 2010'da uluslararası sularda İsrail askerlerinin saldırısına maruz kalması ve olayda 10 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından bozulmuştu.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 9 Aralık'ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir soru üzerine, Türkiye-İsrail arasındaki genel siyasi ilişkilerin normalleşme sürecinin söz konusu olduğunu, İsrail'in Mavi Marmara gemisine yönelik saldırıya ilişkin tazminat ve Gazze'ye uyguladığı ambargoyla ilgili atılması gereken adımlar bulunduğunu söylemişti.
Kalın, "İsrail tarafı bu konuda adımlar atarsa biz de tabii ki o çerçevede gerekli adımları atarız, ama burada özellikle tazminat konusunda daha önce varılan mutabakatın hayata geçirilmesi, yapılan müzakerelerin neticelendirilmesi önem arz ediyor" diye konuşmuştu. İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Dore Gold da 14 Aralık'taki açıklamasında, "İsrail, Türkiye ile her zaman istikrarlı ilişkilere sahip olmayı arzulamaktadır ve bu hedefe ulaşmanın yollarını sürekli araştırmaktadır" ifadelerini kullanmıştı.