İnşaat maliyet hesaplama nasıl yapılır?
Kaba inşaat ve ince iş olmak üzere iki farklı maliyete sahip olan inşaat maliyet hesaplama kabaca nasıl yapılır? İşte yanıtı
Kaba inşaat ve ince iş olmak üzere iki farklı maliyete sahip olan inşaat maliyet hesaplama kabaca nasıl yapılır? İşte yanıtı.
Binaların, kaba inşaat ve ince iş olmak üzere iki maliyet tutarı bulunuyor. Bu sebeple inşaat maliyet hesaplama yaparken, bu bahsettiğimiz iki maliyeti göz önünde bulundurmak gerekiyor. İki katlı ya da daha fazla kattan oluşan bir binanın inşaatında metrekare birim maliyeti ortalama 400 ile 450 TL arasında değişmekte. Tabi kaba inşaatın haricinde boya, döşeme, tesisat ve aydınlatma gibi ince işçilikleri de eklediğimiz de, inşaat maliyeti metrekare hesabıyla ortalama bir kalite için 650 TL’ye kadar çıkıyor. Fakat söz konusu inşaatın yapımı için bir müteahhitle anlaşıldığında, bu durumda müteahhitte kendi payını işin içine koyacaktır.
Ancak bu maliyet hesaplarında inşası yapılacak olan binanın düz dikdörtgen mi, girintili duvarları var mı, asansör, bodrum kat, çatı katı gibi kritlerleri bulunacak mı gibi sorular da çok önemli. Zira aynı metrekarede daha çok duvar demek, kaba inşaat, sıva ve boya maliyetlerinin de artması demek.
Sonuç olarak, tek katlı 100 metrekarelik bir konutun inşası için ortalama 60 – 65 bin TL gibi bir maliyet söz konusu. Temel ve bodrum katı maliyeti bu rakama dahil değil. Çok katlı yapılarda ise inşaat metrekare birim maliyeti haliyle düşüyor.
Isı Pay Ölçer Nedir ve Nasıl Çalışır?
Yeni bina inşaat maliyeti ne kadardır?
Kentsel dönüşüm kapsamında depreme dayanıksız olarak tespit edilen binanızın yıkılması (ki bu da bir maliyet kalemi) ve ardından yeni bir binanın hangi şartlarda yapılabileceği bağlı bulunulan belediyeden alınacak yapı ruhsatının izin verdiği maksimum metremare ile de doğrudan alakalı. Çoğu hak sahibi, 100 metrekarelik bir konutun yıkılıp yerine 70 metrekare olarak yeni bir konutun yapılmasını sindiremiyor. Ancak bu ne yazık ki ülkemiz şartlarında kentsel dönüşüm alanlarında karşılaşılan bir durum. Teselli ikramiyesi ise daha dayanıklı ve can güvenliğini ön planda tutan ve modern bir konut şeklinde oluyor.
Oturduğu evi yıkıp yeni ev inşa etmek isteyenler, inşaatlarının birim metrekare maliyetinin ince işçilik dahil ama arsa bedeli hariç ortalama 650 TL civarında hesaplama yapabilir. Örneğin 10 daireli bir binanın yıkılıp toplam 5000 metrekare inşaat izni aldığını varsayalım. Bu durumda inşaat maliyeti yaklaşık 380 bin ile 400 bin TL arasında değişecektir. Eğer bu işi müteahhide verirseniz, müteahhit binanın konumuna göre sizden ya daire isteyecektir, ya da bu 400 bin TL size en az 500 ya da 600 bin TL şeklinde bir fatura olarak yansıyacaktır.
İnşaat Maliyetleri 2016 Tablosu Belli Oldu
Bir inşaatın maliyet kalemleri ise kabaca şöyle;
1- Kaba inşaat: % 40 (Beton kalıp, demir, tuğla)
2- Çatı üretimi: % 3 (Çatı konstrüksiyonu %75 ve kaplaması %25 olarak)
3- İç sıva ve kapı – pencere kasaları: %7 (Pencere ve kapılar %60, iç sıva %40)
4- Elektrik su tesisatı: %10 (temiz ve pis su %65, elektrik %35)
5- Yer döşeme kaplaması: %6
6- Dış sıva ve demir işleri: %6 (Dış sıva %50, balkon, merdiven ve diğer işler %50)
7- Kapı pencere doğrama: %8 (Kapılar %60, pencereler %40)
8- Boya badana ve ıslak zemin: %10
9- Isıtma tesisatı: %8
10- Çevre düzenlemesi: %2