Hastane Projelerinde En Önemli Etken: Planlama

ACENDIS Kurucusu ve CEO'su Hasan Şahin, hastanelerde sağlıklı ve verimli tıbbi cihaz yönetimi hakkında görüşlerini paylaştı

ACENDIS Kurucusu ve CEO’su Hasan Şahin, hastanelerde sağlıklı ve verimli tıbbi cihaz yönetimi hakkında görüşlerini paylaştı.

Hastanelerde sağlıklı ve verimli bir tıbbi cihaz yönetimi sizce nasıl planlanmalıdır?

Sağlıklı ve verimi bir tıbbi cihaz yönetimi için en önemli koşul ilgili hastane projesi için gereksinim duyulan tıbbı cihazların belirlenmesi ve tedarik edilmesine ilişkin etkin bir planın yapılmasıdır. Etkin bir planlamanın yapılması için kısa, orta ve uzun vadeli cihaz ihtiyaçlarının ve istenilen cihaz kapasitelerinin de belirlenmesi gerekmektedir. Ayrıca bu cihazları en etkin şekilde kullanacak hastane personeli de çok önemli bir faktördür.



Hastane personelinin satın alınan cihazlar konusunda eğitilmesi cihazların tam kapasiteyle kullanılabilmeleri acısından çok büyük önem taşımaktadır. ACENDIS hastane yönetimlerine bu nedenle projelerinin ilk basamağı olan planlamadan, cihaz tedarik alımına ve personel eğitimi konularına kadar geniş̧ kapsamlı destek sunmaktadır.

Tıbbi cihaz sektörünün yasadığı güncel sorunlar ulusal ve uluslararası ölçekte sizce ne tür benzerlikler ve farklılıklar gösteriyor?

Türkiye’de tıbbi cihaz sektörü̈ Ar-Ge temelli olmaktan ziyade montaja yönelik bir nitelik göstermekte ve düşük teknolojik içerikli ürünlerin yoğunluğu söz konusu ve ihtiyaç̧ yüzde 85’i aşan oranlarda ithalatla karşılanmakta. Diğer yandan tıbbi cihaz sektörü hem ulusal hem de uluslararası arenada dünya çapında görülen ekonomik krizlerden olumsuz olarak etkilenmekte. Bir de kalitesiz cihazların düşük yatlarda piyasaya sunulması her sektörde olduğu gibi sağlık sektörünü de olumsuz olarak etkilemektedir. Bu yüzden hastaneler tarafından hazırlanan teknik şartnamelerin CE sertifikaları dışında ürün performans kriterlerini de dikkate almaları gerekmektedir.

Türkiye’de faaliyet gösteren tıbbi cihaz sektörünün uluslararası arenada söz sahibi olabilmesi sizce hangi koşullara bağlı olarak oluşturulabilir?

Türkiye’de faaliyet gösteren tıbbi cihaz sektörünün uluslararası arenada söz sahibi olabilmesi için kamu, sivil toplum örgütleri, özel sektör, akademisyenler ve sanayiciler arasındaki işbirliği çok önemlidir. Hem kamusal hem de özel sektör alanında imalat teknolojileri desteklenmeli ve sektöre ilişkin Ar-Ge altyapısı oluşturulmalıdır. Sağlık kuruluşlarındaki biyomedikal ve klinik mühendisliği birimleri geliştirilmelidir. Kısacası hukuki düzenlemelerin yanında uluslararası rekabetle basa çıkabilmek için modern cihazların yurtiçinde üretimi de çok önemli bir yer tutmaktadır.

Geleceğin tıbbi cihaz teknolojisini ve sağlık profesyonellerinin teknolojiyle kuracağı ilişkiyi nasıl görüyorsunuz?

Teknoloji her alanda olduğu gibi tıbbi alanda da hızla gelişmektedir. Bu teknolojinin ürünü olan cihazların etkin ve en yüksek kapasitede kullanımı sağlık profesyonellerinin elindedir. Sağlık profesyonellerinin uzmanlığı bu teknolojiyi takip etmelerini ve en uygun şekilde kullanmalarını gerektirmektedir. Alanlarında kendilerini geliştiren ve cihazların kapasitesi hakkında en kapsamlı şekilde bilgilendirilen sağlık profesyonelleri etkinliği maksimuma çıkaracaktır. Bu yüzden ACENDIS olarak sağlık personellerinin eğitilmesine ilişkin sunduğumuz hizmetime çok önem veriyor ve müşterilerimizden aldığımız geri dönüşlerle bu hizmetimizi daha da mükemmelleştiriyoruz.