GYODER, DÜNYA KONUT GÜNÜ'NDE KENTSEL DÖNÜŞÜME DİKKAT ÇEKTİ

GYODER, DÜNYA KONUT GÜNÜ’NDE KENTSEL DÖNÜŞÜME DİKKAT ÇEKTİ


“Kentsel dönüşüm sürecini ‘Akıllı Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik’ çerçevesinde kurgulamalı ve hayata geçirmeliyiz”

Tüm dünyadaki barınma ihtiyacında yaşanan ciddi sorunların acilen giderilmesi amacıyla ilan edilen Dünya Konut Günü dolayısıyla açıklamada bulunan GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, "Türkiye’de dönüştürülmesi gereken 7.5 milyon konut bulunuyor. Zaman kaybetmeden, şehirlerimizin geleceğini de planlayarak bir an önce kentsel dönüşüm sürecini atlatmamız gerekiyor" dedi.


Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 1985 yılında aldığı kararla ilan ettiği 13 Ekim Dünya Konut Günü’ dolayısıyla bir açıklama yapan GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, "Kentsel Dönüşüm"ün önemine vurgu yaptı. 


Yarının ihtiyaçlarını göz önüne alan, iyi tasarlanmış, çevre, sağlık, eğitim, ulaşım, spor ve idari altyapıları ile yaşanabilir şehirler için kentsel dönüşümün bir fırsat niteliği taşıdığını belirten Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, "Kentsel dönüşüm sürecinde ihtiyaç duyduğumuz konutları inşa ederken, şehirlerimizin geleceğini de planlamak zorundayız. Bu süreçte sadece binalar değil, mahallelerimiz, şehirlerimiz dönüşüyor. Şehirlerimizin kadim yapısını bozmadan, kentsel dönüşümü iyi değerlendirerek, kentlerde yaşam kalitesini artırabileceğimize inanıyoruz. Bu hedefle, sektör temsilcileri olarak bir araya gelerek, ‘akıllı şehirler’konusundaki faaliyetleri hızlandırmalıyız.Bu yaklaşımla, kentsel dönüşüm sürecini ‘Akıllı Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik’çerçevesinde kurgulamalı ve hayata geçirmeliyiz" dedi.


İmar barışı kentsel dönüşüme hız kazandıracak

Yıllardır kangren haline gelmiş imara aykırı yapılar için çözüm niteliği taşıyan imar barışının kentsel dönüşüm için büyük önem taşıdığını söyleyen Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, "Türkiye’de dönüştürülmesi gereken 7.5 milyon konut bulunuyor. Yılda 500 bin adet konutu dönüştürürsek, dönüşümü 15 yıl gibi bir sürede tamamlayabiliyoruz. Bunun için zaman kaybetmeden, prosedürlere kısa yollar yaratarak sorunları çözüp, önümüzdeki 15 yılda bu problemi el birliğiyle atlatmamız gerekiyor. Bu açıdan imar barışı çok büyük bir önem taşıyor. Vatandaşın yıllardır çözüm beklediği sorunları ortadan kaldıran imar barışı, yarattığı gelirle de kentsel dönüşüme hız kazandıracak” değerlendirmesinde bulundu.


Yapısal düzenlemeler gerçekleştirilmeli

Kentsel dönüşüm fırsatını en ideal şekilde değerlendirmek için yapısal düzenlemelerin gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, "Bu çerçevede imar mevzuatı yeni baştan ele alınmalı, yapılaşma tercihleri tarihi ve çevresel doku gözetilerek değerlendirilmelidir. Kentsel dönüşüm bina bazlı ele alınmamalı; dönüşüm bütünsel bazda, kentsel altyapı, yeşil alan ihtiyacı ile başta mülkiyet hakkı olmak üzere bölge sakinlerinin tüm hakları gözetilerek planlanmalı, kentsel dönüşüm alanlarındaki mevcut sosyal ve kültürel mozaiğin de korunmasına özen gösterilmeli, planlama aşamasında inşaat atıklarının çevresel etkileri ve geri kazanımları da dikkate alınmalıdır" dedi.


"GYODER olarak sorumluluğumuzun farkındayız"

Gayrimenkul sektörünün sorularıyla yakından ilgilenen GYODER olarak, kentsel dönüşüm konusunda da sorumluluklarının farkında olduklarını ifade eden Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, "Sektörün çatı örgütü GYODER'in Başkanı olarak, kentsel dönüşüm ve şehirlerimizi ülkemize yakışır bir şekilde planlamak için fırsata çevireceğimiz konusunda son derece iyimserim. Kentsel dönüşümde ihtiyaç duyulan geleceğe dönük bir vizyon oluşturulması ve reel sektör tarafındaki gerekli çalışmaların yürütülmesi için “Kentsel Dönüşüm ve Şehir Planlama Komitesi”ni kurduk. Bu süreçte herkes üzerine düşeni yapmalı. Çünkü ne kadar süratli ve vizyoner bir dönüşüm yaparsak o kadar iyi sonuçlar alacağız. Komitemizin, kentsel dönüşüm konusunda sonuç odaklı çalışacağına, bu konuda öneriler sunacağına ve hızlı bir şekilde çok önemli gelişmeler kaydedeceğine inanıyoruz" diye konuştu.