Güney Kore'ye gitmek için 10 neden!

Yüksek teknolojiyle geleneğin bir karışımı olan Uzak Doğu ülkesi Güney Kore sadece 2018 Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yaptığı için değil, görülmeye değer birçok unsur barındırıyor. İşte Güney Kore'ye seyahat için 10 neden...

1- PYEONGCHANGÜlkenin doğu kıyısındaki birçok kayak ve snowboard pisti bulunuyor. 2018 Kış Olimpiyat Oyunları 9 Şubat'ta Pyeongchang’da başladı, 25 Şubat'a kadar sürecek. Güney Kore 1988’deki Yaz Oyunları’ndan sonra Olimpiyatlara ikinci kez ev sahipliği yapıyor.2- SEULÜlkenin canlı ve fütüristik başkenti Seul,10 milyon nüfusa sahip. Kentin yeni cazibe merkezi restoranlar, kafeler ve sergilerle donatılmış eski bir üst geçit olan The Hig Line Park Seoullo 7017. Ancak Seul’de Joseon Hanedanlığı’nın geleneksel evleri ve saraylarının yer aldığı Hanok ilçesi keşfedilecek çok sayıda tarihi yer de var.3- BULGUKSA TAPINAĞI (BULGUKSA TEMPLE)Budist mimarı birçok tapınakta kendini gösteriyor. Gyeongju’da yer alan tapınak merkezi Bulguksa, pagodalarıyla birlikte 1995’ten beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Keşişlerle tanışmak ve meditasyon yapmak isteyenler gezi programlarına bu bölgeyi de dahil ediyor.4- BUSANGüneydoğudaki liman kenti, Seul’den sonra Güney Kore’nin en kalabalık şehri. Plajları ve her yıl yapılan Busan Uluslararası Film Festivali (BIFF) oldukça popüler.5- SEORAKSAN ULUSAL PARKI (SEORAKSAN NATİONAL PARK)Ülkenin kuzeydoğu kıyısında yer alan milli parkta, Güney Koreliler yürüyüş yapmayı seviyor. Tablo güzeliğindeki şelaleleri, tapınakları ve kaya oluşumlarıyla burası turistler için de bir çekim merkezi. Bin 708 metreyle Ulusal Park’taki en yüksek dağ olan Daecheongbong’un zirvesine kadar uzanan güzel parkur gibi birçok yürüyüş parkuru meraklılarını bekliyor.6- PANMUNJEOM ÜSSTÜ (SİLAHSIZ BÖLGE)Güney Kore ve Kuzey Kore’nin karmaşık tarihini daha iyi anlamak için, iki ülke arasındaki Sivil Savunma Bölgesi Panmunjeom Üssü’nü ziyaret edebilirsiniz. Sınır Çizgisi mavi üssün ortasından geçiyor. Mavi barakalar iki ülkenin vatandaşları tarafından dönüşümlü olarak ziyaret edilebiliyor.7- JEJU ADASI (JEJU ISLAND)

Güney Kore kıyılarında binlerce ada var. Bunların en büyüğü UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan volkanik ada Jeju.

Haenyeo olarak adlandırılan kadın dalgıçlar, turistler için kalamar, deniz kestaneleri ve diğer kabuklu deniz hayvanlarını avlıyor. Özel olarak eğitilmiş dalgıçlar dalış tüpü ya da dalış ekipmanı kullanmıyor.

8- HONGDAE PAZARI (HONGDAE MARKET)

Seul’deki çoğu alışveriş bölgesi, geniş çapta elektronik, giyim ve kozmetik ürün seçeneği sunuyor. Birçok pazar var. Hogdae pazarında sanat öğrencileri her hafta sonu yaptıkları ürünleri satıyor.

Alışveriş meraklıları, dünyanın en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan Busan’daki 14 katlı Shinsegae Centrum’u mutlaka görmeli.

9- HAMAMLAR (JJIMJILBANG)

Jjimjilbang olarak olarak adlandırılan geleneksel hamamlar Korelilerin stres atmak için tercih ettiği popüler yerler. Farklı saunalar, buhar banyoları ve havuzlar bulunan hamamlar 24 saat açık. Hamamlar masaj ve peelingin yanı sıra konaklama hizmeti de veriyor.

10- KIMCHI VE DİĞER LEZZETLER

Kore yemekleri çeşit olarak zengin ve sağlıklı. Sokak tezgahlarında veya lokantalarda en yaygın servis edilen yemekler mayalanmış Çin lahanasıyla da yapılan kimchi, pirinç ve çorba çeşitleri sayılabilir.

Bunun yanı sıra Güney Kore’de et, balık ve deniz ürünlerini masa üstü ızgara da pişirmek gerekiyor. Geriye de "Jal meokkesseumnida"! (Afiyet olsun) demek kalıyor.

BONUS: TÜRKİYE VE GÜNEY KORE KARDEŞLİĞİ NERDEN GELİYOR?

Türkiye ve Güney Kore kardeşliğinin bilinen tarihi "Kore Savaşı" ile başlasa da, aslında bin yıldan daha fazla bir geçmişe yolculuk yapmamız gerekiyor. 

Türk ve Kore halkının ilk temasları milattan sonra 500'lü yıllara dayanıyor. O yıllarda Göktürk Kağanları ve Korelilerin kurduğu kağanlıklardan en büyüğü olan Koguryo'nun hükümdarları arasında işbirliği olmuştur. Bölgedeki Çin'e karşı da işbirliği yapılmıştır. 

Göktürklerin, Orta Asya ve Anadolu’ye doğru göç etmesiyle iki halk arasındaki iletişim 1950'lere kadar bir süreliğine kesilir. 

Kore Savaşı, Türk ve Kore halkının tekrar birbiriyle iletişime geçmesine vesile olur. Türk askerlerinin cephedeki büyük kahramanlıkları ve hal-hareketlerinin diğer ülke askerlerine nispeten Kore kültürüne yakınlık göstermesi iki halk arasında tekrar bir kaynaşmaya ortam hazırlar. 

Türk askerleri bir taraftan savaşırken, bir taraftan savaşta yetim kalan çocuklarla ilgilenir. Yetim çocuklar için birliğin bulunduğu Suwon'da askerler Türkiye'nin de onayıyla "Ankara Okulu"nu açar. Okul iki ülke kardeşliğinin tarihi simgesi olur.

Geçtiğimiz yıl rahmetli olan Gazi Astsubay Süleyman Dilbirliği ve koreli yetim kız çocuğu Ayla (gerçek adıyla Kim Eunja)'nın gerçek hikayesi 2017 yapımı Ayla filmiyle beyazperdeye de aktarıldı.

Son olarak 2002'de Seul'da yapılan Dünya Kupası'nda Türkiye-Güney Kore karşılaşmasında kendi ülke bayraklarından daha büyük Türk bayrağını alt alta dalgalandırmalarıyla Kore halkının ülkemize karşı olan sevgisine bir kez daha tanık olduk.