Gökdelenlere siluet ayarı geldi


Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nün hazırlayacağı yönetmelikle yüksek katlı bina yapımı bazı kriterlere bağlı olacak. Erdinç Çelikkan imzalı habere göre, gökdelenler şehrin tarihi dokusuna uygun olacak, yapıda kullanılan beton ve çeliğin kalitesi artırılacak.





DİKEYDEN YATAYA GEÇİŞ





Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın zaman zaman eleştirdiği yüksek katlı binalarla ilgili hasar tespitleri yapılırken, yeniden inşa edilecek gökdelenlere de “estetik ve siluet” şartı getiriliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde yapılacak gökdelenlerin daha estetik ve daha sağlam olması için çalışma yürütülecek. Tarihi dokusuyla öne çıkan şehirlerde dikey yerine yatay yapılaşma teşvik edilecek.





Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nün çıkaracağı yönetmelikle yüksek katlı bina yapımı bazı kriterlere bağlı olacak. Çıkarılacak yönetmelikte yüksek katlı binaların yapıldığı şehrin tarihi dokusuna uygun olması gerekecek. Deprem riski altındaki bölgelerde inşa edilecek gökdelenlerde kullanılan beton ve çeliğin kalitesi artırılacak. Yetkililer yeni çalışmayla İstanbul Zeytinburnu’ndaki 16/9 kuleleriyle gündeme gelen “siluet” tartışmasının biteceğini ifade ediyor.





FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI





Dikey yapılaşmadan yatay yapılaşmaya geçmek için yoğun mesai harcayan Bakanlığın üzerinde çalıştığı yönetmelikte gökdelenlerle ilgili teknik konularda ele alınacak. Türkiye genelinde yaklaşık bin 500 gökdelen bulunuyor. 25 katın üzerindeki binaların sayısında İstanbul öne çıkıyor. Hem mevcut eski binaların dönüşümü hem de yeni yapılacaklar için bir fizibilite çalışması yapılacak. Sonrasında Yapı İşleri Genel Müdürlüğü yönetmelik hazırlayacak. Çalışmaların ardından ortaya çıkacak rapora göre süreç şekillenecek.





Yüksek katlı binaların hasat tespiti ve yıkılmasına yönelik proje kapsamında geçen Aralık ayı sonunda Boğaziçi Üniversitesi’nde konu tüm yönleriyle ele alındı. Toplantıda, AVM, ticaret merkezi ve konut işlevini bir arada barındırabilen şekilde 200 metrenin üzerinde inşa edilebilen yüksek yapıların tasarımı kadar olası bir afet durumunda acil yapılması gerekenler belirlendi.





TÜRKİYE İLK SIRALARDA





Son 10 yılda İstanbul’da 100 metre üzerindeki yüksek bina sayısı 60’ı geçti. Türkiye 100 metrenin üzerindeki binalar sıralamasında dünyada 16’ncı, İstanbul ise 25’nci sırada yer alıyor. Çok katlı bina sıralamasında Ankara 60’ncı sırada yer alırken, Türkiye genelinde 38 ilde, 565’i inşa halinde toplam bin 593 adet, 20 kat üzeri yüksek bina bulunuyor.





16/9 TARİH OLACAK





İstanbul’un tarihi siluetine zarar verdiği için tıraşlanmasına karar verilen 16/9 gökdelenleriyle ilgili durum da belirsizliğini koruyor. İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin yıkım kararını Danıştay 14. Dairesi onaylayınca Zeytinburnu Belediyesi yıkım için 2014 Eylül ayında ihaleye çıktı. Ancak ihaleye kimse katılamayınca ihale iptal edilmişti. Bunun ardından 16/9 kulelerinin sahibi Astay Gayrimenkul ihaleye itiraz edip dava açtı. Hukuki süreci uzayan gökdelenlerin tıraşlanmasıyla ilgili durum bu nedenle yılan hikayesine döndü.