Gaziosmanpaşa Belediyesi binaları neden mühürlüyor?
Gaziosmanpaşa Kentsel Dönüşüm,Gaziosmanpaşa Belediyesi
Gaziosmanpaşa'da Kentsel Dönüşüme imza atmayan vatandaşların tapulu mülklerine mühür !
Gaziosmanpaşa Kentsel Dönüşümde bir garip uygulama ..! Kentsel dönüşüme girip anlaşma yapılamayanların tapusu olduğu halde binaları belediye tarafından mühürlendi. Yıllardır oturdukları binalarının kapısına asıla mührü gören vatandaşlar şaşkın !
Gaziosmanpaşa Belediyesi'nden Kentsel Dönüşüme yanaşmayan vatandaşların tapulu mülklerini mühürleme girişimi ..!
Gaziosmanpaşa Kentsel Dönüşümde bir garip uygulama ..! Kentsel dönüşüme girip anlaşma yapılamayanların tapusu olduğu halde binaları belediye tarafından mühürlendi. Yıllardır oturdukları binalarının kapısına asıla mührü gören vatandaşlar şaşkın ve belediyenin kendilerine haksız yere korkutma amaçlı baskı uguladıklarını düşünüyor.
Gaziosmanpaşa Belediyesinin uygulamasına dayanak olarak gösterdiği kanun maddlerini sizler için yayınlıyoruz. Peki konuya ilişkin hukukçular ne diyor !?
Konuya ilişkin FİKİRTEPEHABER.com haber sitesi hukuki karşılığı ve uygulanabilme olasılığı nedir sorularına cevap alabilmek için olarak FİKENTDER Derneği Hukuk Birimine sorduk. Şimdilik Gaziosmanpaşa Belediyesinin uygulamasını ve dayanak kanun maddelerine yayınladığımız son durumla ilgili FİKENTDER Derneği Hukuk Biriminin konuya ilişkin açıklamalarını da sizler için yayınlayacağız.
İşte FİKENTDER Derneği Hukuk birimi aracılığıyla cevap aradığımız ve vatandaşların kafasına takılan bazı sorular ;
Bu olay hukuki midir? vatandaş böyle bir durum karşısında hakkını aramak için ne yapmalıdır? Zaman aşımı ve kazanılmış haklar var mıdır? Belediyenin yaptığı doğru ve hukuki bir olay mıdır? Belediyeye karşı vatandaşların girişimi ne olmalıdır ? Belediyenin yetkisi var mıdır, varsa sınırları ?
TCK. MADDE 184
5237 S.lı Türk Ceza Kanunu MADDE 184
İmar kirliliğine neden olma
(1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
(3) Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(4) Üçüncü fıkra hariç, bu madde hükümleri ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tabi yerlerde uygulanır.