Faiz arttı, konut satışı yavaşladı
Talebin beklemeye geçmesinin yanı sıra kredi faizlerindeki artış mayısta konut satışlarına ivme kaybettirdi
Talebin beklemeye geçmesinin yanı sıra kredi faizlerindeki artış mayısta konut satışlarına ivme kaybettirdi. Geçen yıla göre mayısta konut satışı yüzde 19.4 yükselirken bu rakam mart ayında yüzde 32.4, nisanda ise yüzde 42.7 olmuştu. 5 ayda toplam 525 bin adet konut satıldı. Türkiye'de mayısta 107 bin 888 adet konut satıldı, yılın ilk beş ayındaki konut satışı da 524 bin 423 adet oldu.
Geçen yıla göre yılın ilk beş ayında konut satışlarında yüzde 21,4 artış yaşanırken mayısta, mart ve nisana göre konut satışlarında azalma yaşandı. Seçim öncesi beklemeye geçilmesi ve konut kredi faizlerindeki yükseliş nedeniyle mayısta ivme kaybı yaşandı. Martta 116 bin 30, nisanda 119 bin 317 adet konut satılmıştı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun önceki gün açıkladığı verilere göre martta geçen yıla göre yüzde 32.4, nisanda ise yüzde 42.7 olan konut satışlarındaki artış hızı mayısta yavaşlayarak yüzde 19.4 oldu. Haziranda ise ramazana bağlı durağanlık ve yeni hükümetin kurulması sürecinde yine beklemeye geçen talep nedeniyle konut satışlarının ivme kaybının sürmesi bekleniyor.
"İpotekli satış" olarak nitelendirilen konut kredili satışlar ise mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 34,7 artışla 40 bin 86 adet oldu. Ancak konut kredili satışlar bir önceki aya göre önemli bir yavaşlama kaydetti. İpotekli satışlarda nisandaki artış yüzde 96,5 olmuştu. Ocak-mayıs döneminde ise ipotekli satışlar yüzde 50,7 artışla 201 bin 594 adet olarak gerçekleşti.
Kim Ne Dedi?
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya:
Konut satışlarında geçen yıla göre artış var, ama nisan ayındaki ivmeyi yakalayamadık. Bunda iki faktör etkili oldu. Birincisi, hazirandaki seçim öncesinde bekleme dönemine geçilmesi; ikincisi ise, konut kredi faizlerinde başlayan yükseliş. Yüzde 0.85-0.90 bandındaki konut kredi faizleri yüzde 0.95-1 aralığına geldi. Bu da ipotekli konut satışında ivmeyi yavaşlattı.
Hükümetin kurulma sürecinde beklemeye geçen talebin yanı sıra, ramazan ayına bağlı durağanlığın da etkisiyle konut satışlarının haziran ayında da ivme kaybetmeye devam edecektir.
Eylül ayından itibaren ise satışların yeniden ivmelenmesini bekleyebiliriz. Ancak faiz seviyeleri de burada belirleyici olacak. Faizler düşmezse hareket alanı daralır.
emlakrehberi / 25 Haziran 2015