Ev Almadan Önce Bu Konuları İnceleyin
Peki önemli miktardaki birikiminizle emlak satın alırken, zarar görmemek için nelere dikkat etmeliyiz? Avukat Umut Metin uyarıyor, "Ev alıyorum derken kötü niyetli kişilerin eline düşmeyin" Avukat Umut Metin, Türkiye ekonomisindeki iniş çıkışlara karşı, yıllardır büyüttüğü birikimleri emlak yatırımına yöneltmek ya da bir ev edinmek isteyenlerin güvenle alış-veriş yapmaları için önemli hukuki uyarılarda bulundu
Peki önemli miktardaki birikiminizle emlak satın alırken, zarar görmemek için nelere dikkat etmeliyiz? Avukat Umut Metin uyarıyor, "Ev alıyorum derken kötü niyetli kişilerin eline düşmeyin"
Avukat Umut Metin, Türkiye ekonomisindeki iniş çıkışlara karşı, yıllardır büyüttüğü birikimleri emlak yatırımına yöneltmek ya da bir ev edinmek isteyenlerin güvenle alış-veriş yapmaları için önemli hukuki uyarılarda bulundu.
Metin, özellikle son dönemlerde emlak yatırımı yapmak için yoğun talep gözlendiğini, ancak piyasada kötü niyetli ya da muteber olmayan müteahhitler tarafından çok sayıda kişinin dolandırıldığının altını çizdi.
İşte Avukat Umut Metin'den önemli uyarı ve öneriler.
Sıfır daire almak istiyorsanız, satıcı şirketin geçmişi iyi araştırılmalı
1) Hayatta her insanın ve her şirketin bir özgeçmişi vardır. Para ödeyeceğiniz şirketin geçmişte nasıl işler ürettiği, kendisini sunduğu noktaya hangi şekilde geldiğini öğrenmeye gayret edin. Geçmişte bulunduğu iş, ortam, geçmiş çevresi, yaptığı işler, projeler, inşaatlar bugüne ışık tutar. Proje kelimesine kapılmayın, proje hayata geçmiş mi geçmemiş mi ona bakın.
2) Kendisini pahalı araba veya lüks ofisler ile özdeşleştiren kişilere dikkat edin. Bunlar göz boyamaya yönelik sunumlar olabilir. Yaptığı işi nitekli olmayan, geçmişinde iyi işler bulunmayanlar, dikkatinizi başka noktalara çekerek, kendisinin güçlü olduğu şeklinde imaj yaratmak isteyebilir. Unutmayın ev edinmek için oradasınız ve tüm dikkatiniz bu konu üzerinde olmalıdır. Algınızı etkileyecek diğer noktalara karşı tedbirli olunuz.
3) Size daire satan bir anlamda sizden para isteyen kişi, yatırımınız için kısa sürede normal üstü kazanç vaat ediyorsa veya vaatlerinde ekonomik gerçekliklerin ötesinde kazanç taahhüdü var ise bu kişiden ve daireyi almaktan uzak durun.
Avukat Umut Metin, satışı yapan firmanın hukuki anlamda muteber olup olmadığının bazı basit bilgilerle anlaşılabileceğinin altını çiziyor. Metin, "şirket sahibi olan müteahhit, satış yapan şirkette hissedar ve yönetim kurulu üyesi değilse, muhtemelen geçmişi sorunludur, yeni sorunlar da büyük olasılıkla yakındır" görüşünü paylaşıyor.
Metin, "karşınızda konuştuğunuz patronun kimlik bilgilerini firmanın yasal evrakında görmüyorsanız bu kişinin geçmişte hukuki problemler yaşayan kişi olduğuna işaret olabilir. Dini, siyasi değerleri, birtakım camia isimlerini ağzından düşürmeyenlere güvenmeyin. Emin olun ki siyaset de din de yürekte varsa güzeldir, ahlaki duruşa öncelik verin. Dini mekanlar, siyasi parti bayraklarıyla çekilen resimler parasal değer taşımaz. Aksine sizde algı yaratmak için bir sunum olabilir" dedi.
Ruhsat yoksa maketten ev almayın
Avukat Umut Metin, şu uyarıda bulunuyor. "İnşa edilecek bina ruhsata bağlanmadan önce ve hatta mümkünse maketten ev almayın. Senetle ödeme yapacaksanız “İşbu senet ....Şti’ne .....tarihli gayrimenkul satış sözleşmesinde belirtilen ....nolu dairenin satışı için verilmiş olup, teminat niteliğindedir, 3. kişilere ciro edilemez” yazın. Bunu yapmazsanız senediniz hiç tanımadığınız biri tarafından işleme konulabilir".
Hacizli-ipotekli daire uyarısı
Avukat Umut Metin, "ister ikinci el daire alın, isterse müteahhit şirketiyle anlaşın, daireler veya arsa üzerinde ipotek olabilir, hacizler bulunabilir. Bu nedenle tapuda daireyi devir alırken, taşınmaz üzerinde haciz, ipotek, rehin bulunmadığından emin olun. Aksi halde hacizli veya üzerinde ipotek bulunan bir taşınmaz alırsanız, dairenizin müteahhit borcu sebebiyle satışı gündeme gelebilir. Bu önemli bir risktir. Satış işlemlerinde satıcı tarafın vekaletinin geçerli olup olmadığını ilgili noterden işlem öncesi teyit ettirin. Tüm ödemelerinizi banka kanalıyla yapmaya gayret edin. Bu mümkün olmaz ise ödemelerinizde mutlaka dairenizin bilgisi de yer alacak, parayı tahsil edenin ıslak imzası sizde olacak şekilde tahsilat makbuzu isteyin" uyarısında bulunuyor. Avukat Umut Metin'den son bir uyarı daha, "peki size gösterilen daire ile tapuda aldığınız daire aynı mı? Bunun için tapu devir işlemi öncesi kadastro müdürlüğünden gerekli kontrolü sağlayın."
emlakrehberi / 7 Haziran 2015