Erkutoğlu:Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kayyum atamalı

Parsel bazında yapılan uygulamanın kentsel dönüşüm olmadığını ve şehre yük getirdiğini belirten Mimar Ahmet Erkurtoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'Yüzde 90 Çoğunluk Yasası' çıkarmasını öneriyor

Parsel bazında yapılan uygulamanın kentsel dönüşüm olmadığını ve şehre yük getirdiğini belirten Mimar Ahmet Erkurtoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “Yüzde 90 Çoğunluk Yasası” çıkarmasını öneriyor.


İstanbul Anadolu yakasının en fazla kentsel dönüşüm projesi üreten mimarlık ofislerinden biri olan AE Mimarlık’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Ahmet Erkurtoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan yüzde 20’lik ve yüzde 25’lik emsal artışının depreme karşı sağlam olmayan binaların yenilenmesi için fırsat yarattığını, ancak parsel bazında yapılan bu uygulamanın şehre yük getirdiğini belirtiyor.


“Binaların tek tek yıkılıp, yerlerine 4-5 kat daha fazla binanın yapılması kentsel dönüşüm değildir, altyapı, yollar yetersiz kalmakta, yeni donatı alanları yaratılamamaktadır. Yüzde 20 ve yüzde 25 emsal artışı kaldırılmalı ya da azaltılmalı, parseller birleştikçe emsal arttırılmalıdır.” diyen Mimar Ahmet Erkurtoğlu, parsellerin birleşerek ada olmaya teşvik edilmesinin İstanbul’un geleceği açısından şart olduğunu söylüyor. Kadıköy’de yaklaşık 30 bin konut olduğunun ve bu konutların henüz yüzde 10’unun dahi yenilenmediği ifade eden Erkurtoğlu, doğru bir kentsel dönüşüm için fırsatın devam ettiğinin altını çiziyor.

 

Parsellerin birleştikçe emsalin metrekareye göre artması ve ada oluştuğunda ise artı bir oran daha verilmesinin parsel sahiplerini teşvik edici bir etken olacağını söyleyen Erkurtoğlu, “Parseller adaya döndüğü takdirde yatayda veya dikeyde yapılacak yeni yapılanmalarda ada içinde yürüyüş alanları, çocuk oyunları, bisiklet yolları ve yeşil alanlar gibi sosyal donatı alanların daha kolay yaratılabilecektir.” açıklamalarında bulunuyor.

Yüzde 90 Çoğunluk Yasası, doğru kentsel dönüşüm için önemli bir adım


Ahmet Erkurtoğlu’nun verdiği bilgilere göre ada bazlı uygulamalarda ortaya çıkabilecek sorunlara karşı ise şu çözüm izlenmeli: “1 parselde yaklaşık 20 mülkiyet sahibi varsa, 10 parselde bu sayı 200’e çıkacaktır. Muhakkakki bu parsel birleşmesine karşı gelen veya şahsi çıkar elde etmek isteyen mülkiyet sahiplerinin sayısı artacağı için parselleri birleştirmek zorlaşacaktır.


Böyle bir durumda çözüm, yüzde 90 çoğunluğa gitmekte yatıyor.” İnşaat piyasasının hızlanmasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çıkarmış olduğu 2/3’lik çoğunluk yasasının ve planlı alanlar tip imar yönetmeliğinde yapılan direkt emsal artışını gösteren Erkurtoğlu, “En az 5.000m2 veya ada olan parsellerde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki 6306 sayılı kanunda belirtilen 2/3 çoğunluk yasasını çıkardığı gibi ‘Yüzde 90 çoğunluk yasası’ çıkarmalıdır.

 

5.000m2’yi geçen veya ada olan parsellerde %90 çoğunluk sağlandığı taktirde, azınlıkta kalan ve problem çıkaran kişiler lehine kayyum, bilirkişi, hâkim heyeti veya yeddiemin gibi kişiler atamalıdır. Bu kişi veya kişiler, sorun çıkaran kişiler adına resmi kurumlara gerekli taahhüt ve muvafakatleri verir, onların yasal haklarını korur, inşaat bitince de onlar adına tapularını alır ve bu şekilde parsel birleşmelerinde karşımıza çıkabilecek en büyük engel aşılmış olur.” diyor, ayrıca yapılaşmanın yoğun olduğu Kadıköy’de, yüzde 20 ve yüzde 25’lik emsal artışının sadece emsali yerlere (K.A.K.S) hak tanıdığını, T.A.K.S uygulanan ve emsali olmayan Moda (sahil parselleri), Acıbadem, Bağdat Caddesi (cadde cepheli parseller), Kadıköy merkez gibi blok veya bitişik nizam imar uygulaması olan yerleri kapsamadığını ifade eden Erkurtoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu haksız uygulamayı da yeniden gözden geçirmesini tavsiye ediyor.