Emlak vergisi ödeme tarihleri

Gayrimenkul sahibi olmak bazı sorumlulukları da beraberinde getiriyor


Gayrimenkul sahibi olmak bazı sorumlulukları da beraberinde getiriyor. Sahip olunan gayrimenkullerin vergisini ödemek de önemli sorumluluklardan biri.


Yani gayrimenkul sahiplerinin sene içerisinde ödemek ile mükellef olduğu vergiler arasında emlak vergisi de bulunuyor. Emlak vergisi; arazi, arsa ve bina gibi gayrimenkullere sahip olanların bu gayrimenkuller için ödemek zorunda olduğu bir vergi türü. Yani Emlak Vergisi Kanunu’na göre emlak vergisi; arazi, arsa ve binalar için ödeniyor. Bu tür taşınmazı olan mükellefler emlak vergisi ödemekle yükümlü oluyor. Bina, arsa gibi taşınmaz sahipleri yıllık olarak emlak vergisini ödüyor. Peki emlak vergisi hangi tarihlerde ödeniyor, emlak vergisi nereye ödeniyor, nasıl ödeniyor, kimler muaf tutuluyor? İşte tüm bu soruların cevapları ve daha fazlası makalemizde yer alıyor. 



Emlak vergisi ödeme tarihleri



Konut, arsa veya arazi gibi taşınmazlara sahip maliklerin devlete ödemesi gereken emlak vergisi yıl içinde iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. 2015 yılına ait emlak vergisi ödemeleri mart ayında başlıyor. 2. taksit ödemeleri de kasım ayında yapılıyor. Maliye Bakanlığı ödeme aylarını, bölgelerin özelliklerine göre değiştirebiliyor. 



Buna göre 2015 yılının emlak vergisi ödeme tarihleri şöyle sıralanıyor: 



·        2015 Yılı Emlak Vergisi 1. Taksit Ödemesinin Başlangıcı 1 Mart 2015,



·        2015 Yılı Emlak Vergisi 1. Taksit Ödemesinin Son Ödeme Tarihi 31 Mayıs 2015.



·        2015 Yılı Emlak Vergisi 2. Taksit Ödemesinin Başlangıcı 1 Kasım 2015,



·        2015 Yılı Emlak Vergisi 2. Taksit Ödemesinin Son Ödeme Tarihi 1 Aralık 2015. 



Emlak vergisi nereye ödenir?



Emlak vergisi ödeyecek kişilerin ilgili belediyelerin emlak servislerine müracaat etmeleri gerekiyor. Yani emlak vergisi ödemeleri söz konusu gayrimenkullerin resmi olarak bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. 



Emlak vergisi nasıl ödenir?



Emlak vergisi ödemeleri belediyeye yapılabilirken, aynı zamanda PTT havalesi ve kredi kartı ile de ödenebiliyor. Yani belediyeye gidemeyecek durumda olanlar PTT havalesi veya taşınmazlarının bulunduğu yerin belediyesinin banka hesap numaraları aracılığıyla havale gerçekleştirebilir. Banka havalesi gerçekleştirecek olan vatandaşlar, vergi mükellef numaralarını yazmaları gerekiyor. Vergi ödeme takvimi geldiğinde sıra beklemeden ödeme imkanı için de bankaların internet şubesi kullanılabiliyor. Yani kredi kartıyla emlak vergisi ödemesi de yapılabiliyor.



 



Emlak vergisi emekli muafiyeti



Emlak Vergisi Kanunu’na göre bina ve arazilerden emlak vergisi alınıyor. Ancak bazı mükelleflerin emlak vergisi ödemesi gerekmiyor. Örneğin emekliler emlak vergisinden muaf tutuluyor. Ancak bazı şartlar aranıyor. Buna göre;  Türkiye sınırları içinde 200 metrekare altında tek konutu olan; 



·        SSK, Bağkur ve emekli sandığından emekli olan ve başka geliri olmayanlar ile bunların dul ve yetimleri,



·        Emekli olmayan başka yerden de geliri olmayan işsizler ve ev hanımları,



·        Engelli vatandaşlar,



·        Şehitlerin dul, yetimleri ve gaziler emlak vergisi ödemezler. 



Emekli olup kendi adına ya da ücretli çalışanlar emlak vergisi muafiyetten yararlanamazlar.  Engelli vatandaşlara bu konuda istisna uygulanıyor. Tek konutu olan engellilerin başka gelirleri olsa bile emlak vergisinden muaf tutuluyor. Bu muafiyetten yararlanabilmek için de bağlı olunan belediyeye gidip bildirmek yeterli oluyor. 



Emlak vergisi hesaplama



Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor. Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde: Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor. 



Emlak vergisi oranları hesaplama örneği:



Büyükşehirde bir meskenin emlak vergisi hesabı:



Mesken değeri: 500 bin TL



Vergi oranı: Binde 2



Emlak vergisi: 1000 TL 



Emlak vergisi cezası ve gecikme faizi



Emlak Vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince ödeniyor. Emlak vergisi ödemesini geciktiren ya da ödemeyen mükellefler, ödemedikleri her emlak vergisi taksiti için gecikme cezası ödemekle mükellef oluyor. Zamanında ödenmeyen emlak vergisi borcu için aylık %1,40 gecikme cezası uygulanıyor.



Ayrıca emlak vergisi kamu alacağı olduğu için belediyelerin “6183 sayılı Kanun uyarınca takip’ başlatma yetkisi de bulunuyor. 



Emlak vergisi beyannamesi



Emlak vergisi beyanları, taşınmaz malın bulunduğu ilgili belediyenin Emlak Servisine veriliyor. Emlak vergisi için her sene beyanname verme yükümlülüğü bulunmuyor. Ancak, vergi değerini değiştiren durumlarda (mükellefin değişmesi, arsa ve arazinin ifraz ve tevhidi vs.) bu olayın vuku bulduğu bütçe yılı sonuna kadar; bu durum yılın son 3 ay içinde gerçekleşmişse 3 ay içinde ilgili belediyeye bildirimde bulunulması gerekiyor. 



Emlak vergisi borç öğrenme/sorgulama



Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) internette oluşturduğu sayfa üzerinden ne kadar vergi borcu olduğu bilgisine ve gecikmiş vergi borçlarının tüm detaylarına ulaşmak mümkün oluyor. Üstelik sadece vergi borcu konusunda değil, motorlu taşıtlar vergisi, emlak beyannameleri gibi diğer hizmetler için de GİB üzerinden açılan sayfadan yararlanılabiliyor.



GİB emlak vergi borcu sorgulama, online olarak yapılabilen işlemlerden sadece biri. Kişilerin vergi borçları konusunda yardım alabileceği ve isterse olan vergi borçları için ödeme yapabileceği portal olan GİB internet vergi dairesi üzerinden tüm vatandaşlar işlem yapabiliyor. İnternet vergi dairesi sayesinde hem GİB emlak vergi borcu sorgulama işlemleri yapılabiliyor hem de GİB vergi borcu sorgulama yaptıktan sonra olan vergi borçları da ödenebiliyor.