Bağdat Caddesi eski günlerine geri dönüyor

Türkiye'yi 20 yılda yeniden şekillendirmeyi amaçlayan kentsel dönüşüm projesinin 2012'de başlamasıyla birlikte İstanbul'un en gözde sosyal yaşam alanlarından olan Bağdat Caddesi'nde de yenilenme süreci hızla devam ediyor. Kentsel dönüşümün başlamasıyla birlikte metrekare fiyatlarının 3 kat arttığı Bağdat Caddesi'nde son aylarda fiyatlar düşmeye başladı. Yaşanan fiyat artışları nedeniyle durgunluk yaşanan Bağdat Caddesi'nde fiyat düşüşleri, konut ve ticari alanlara olan talebi arttırdı.


Coldwell Banker’in Türkiye’deki Profesyonel Lüks Konut Uzmanı ve Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Ayşe Fügen Arda, İstanbul'un en lüks caddesi olarak bilinen Bağdat Caddesi’nin son yıllarda kentsel dönüşüm ile birlikte hem metrekare fiyatlarının 3 kat artması hem de inşaat süreçlerinin devam etmesi sebebiyle durgunluk yaşadığını belirtiyor. Arda, “Kentsel dönüşümün yoğun yaşandığı Bağdat Caddesi’nde, inşaatlardan dolayı iş makineleri, kamyonlar, gürültü ve kirlilik derken bir zamanlar ev almak isteyenler, başka bölgelere gitmeye başladı. Bu gidişin ana nedenlerinden biri yoğun yapılan inşaatların yarattığı kirliliği ikincisi ise kentsel dönüşüm etkisiyle aşırı yükselen konut fiyatlarıdır. Ancak son aylarda kentsel dönüşüm, satılmayan daireler nedeniyle oldukça yavaşladı ve bu da Bağdat Caddesi’nin eski günlerine dönmesine olanak sağladı” diyor.

Bağdat Caddesi’nde kiralar %30 oranında düştü

Müteahhitlerin artık Bağdat Caddesi’nde proje almadığını dile getiren Ayşe Fügen Arda, “Bir çok müteahhit şantiyelerini devretmeye çalışıyor. Bölgede 100’den fazla proje ise yarım kalmış durumdadır. Müteahhitler satış yapabilmek için ciddi oranlarda gizli indirimler yapıyor. Dairelerini satamayan mal sahipleri ise kiralamaya dönüyor. Bu durum da kiralarda %30 oranlarında düşüş yaşanmasını sağlıyor. 2 yıl önce yüksek fiyatlarla dairelerini kiralayan mal sahipleri, evlerin boş kalmaması için sözleşme yenileme döneminde kira artışı yapmayarak kiracının aynı fiyat ile devam etmesini kabul ediyor” diyor.