12 adımda konut satın almak!

Fiyatların günden güne arttığı, kampanyaların art arda yapıldığı  gayrimenkul piyasasında nereden, hangi tip ve taksitlendirme seçenekleri ile  konut sahibi olabilirsiniz?

Fiyatların günden güne arttığı, kampanyaların art arda yapıldığı  gayrimenkul piyasasında nereden, hangi tip ve taksitlendirme seçenekleri ile  konut sahibi olabilirsiniz?

1- Konut alımı bir ihtiyaç mı?
Konutu yaşamak için mi yoksa yatırım amaçlı mı satın alacaksınız? Oturum içinse sosyal yaşam beklentisi, İşyerinize olan uzaklığı ve ulaşım imkânları, varsa çocuklarınızın eğitim kurumlarına yakınlığı ve diğer temel ihtiyaçların karşılanmasında sunulan imkânlar neler iyice kontrol ediniz.Yatırım amaçlı biralım yapacaksınız aynı ihtiyaçların kiracınız için de söz konusu olacağını unutmayınız.
2- Fırsatlar tanıyor mu?
Konutu yatırım amacıyla satın alacaksanız önceliğiniz düşük maliyet, yüksek getiri olabilir. Bunun için de fırsatları iyi değerlendirin. Satış seçeneklerini araştırın. Kupon satışların her projede karşınıza çıkabileceğini unutmayın.
3- Örnek daireler yol gösteriyor mu?
Örnek daire gezerken veya kataloğu incelerken dekorasyonundan, brüt ve net metrekaresini, cephesini ve katına göre özelliklerini ve kullanılacak malzemeleri önce sözlü olarak sorun, sözleşme aşamasında aldığınız notları imza atacağınız maddelerle mutlaka kıyaslayın.
4- Kira getirisi ne durumda?
Düşündüğünüz konutu projedeki ve yakın noktadaki projelerdeki diğer dairelerle kıyaslayın. Yatırımda kiranın taksiti ne ölçüde karşıladığını hesaplayın. Konutun kendini kaç yılda amorti edeceği önemli bir husustur. Konut stokunun bulunduğu bölgeleri öncelikli tercih etmeyin.

5- Projenin altyapısı nasıl?
İnşaat firmasının referansları kadar binaların yapı kontrol mekanizması, inşaatta ilerleme süreci, lokasyonun alt yapısı gibi konuları göz ardı etmeyin.
6- Konut kullanılmış mı?
İkinci el alım satımlarda dairenin kullanım süresi, daire içi özellikleri, teknik yönden farklı yönleri, abonelikle ilgili süreçleri dikkate alın. Ev sahiplerinin oturduğu dairelerin neden satıldığını, rayiç değerini mutlaka araştırın. Kiracı varsa sözleşmeyi inceleyin, kiracı ile irtibata geçin, kararınızı net olarak paylaşın.
7- Aracılara dikkat edin
Konutu direkt sahibinden alıp almamak arasındaki fark emlakçıya vereceğiniz komisyon değeri kadar olacaktır. Yani 100 bin liralık bir konut için en az 2 -3 bin lira komisyon ödeyeceğinizi bilerek görüşmelerinizi ilerletin. Bir dairenin bir kaç emlakçının portföyünde olabileceğini düşünün, direkt ev sahibinin satış yaptığı konutları öncelikli olarak listenizde bulundurun.
8- Tapu masraflarına hazır mısınız?
Tapu ile ilgili araştırmayı kolaylıkla yapabilirsiniz. Gayrimenkulün arsa payı ve hisse miktarını öğrenin, söz konusu dairenin tapuda aynı daire olup olmadığını sorgulayın. Ayrıca tapu üzerinde vergi borcu, haciz, şerh, ipotek ve icra gibi işlemlerin olup olmadığını araştırın. Banka kredisi alırken bu hususlardan birisinde çıkabilecek aksaklık ev sahibi olma hayalinizi suya düşürebilir. Konut tapuları ortak, kat irtifaktı ve kat mülkiyetti olmak üzere üç çeşittir. Kat mülkiyetti tapu, satışı kolaylaştırdığı için daha avantajlı olabilir.
9- Mortgage araştırması?
Müşterisi olduğunuz bankalardan konut kredisi almak bazen avantajlı olabilir. Bu nedenle kredi oranı ve dosya masrafları araştırmasına müşterisi olduğunuz bankadan başlayın. Satın almadan önce peşin ödenecek ve kredi alınacak miktarları önceden belirleyin. Bankalara ön başvuru yaparak alabileceğiniz miktarları önceden belirlemek de akıllıca olacaktır. Planlanan ve alınabilen kredi tutarları farklı olabilir. Ayrıca, bankaların kredi miktarını belirlemeden önce değer belirlemek için eksper incelemesi yaptırdığını unutmayın.
10- Sigorta yaptırdınız mı?
Kredi alırken, bankaların size karşı sorumla lulukları olduğunu bilin ve haklarınızı isteyin. Sigortanın bir güvence olarak değerlendirilmesinde yarar var.
11- Sözleşmeyi okumadan imza mı attınız?
Projeden henüz tamamlanmamış bir konut satın alıyorsanız, sözleşmeyi bir uzmana inceletin. İstediğiniz tüm koşulların sağlandığından emin olun. Neyin altına imza atacağınızı bilin. Unutmayın ki en önemli şey imzanızın değerini bilmektir. Sözleşmenin her bir maddesi sizin kadar satıcı firmayı da bağlar. Ancak birçok sözleşmede yükümlülükler ağırlıklı olarak alıcı üzerinde yoğunlaşıyor.
12- Peşin paranız var mı?
Mümkünse banka işine bulaşmadan satış sürecini yönetmeye çalışın. Bunun için de konutun peşin alımında sunulan imkânları sorun. Peşin alım indirimi kadar senetle peşin fiyatına 12- 24- 36 hatta 48 ay vade farksız ödeme fırsatı sunulan projeleri İnceleyin.

Güneş