'Turizm Sezonu' sözünü literatürden kaldıracağız
Muğla Valisi Amir Çiçek, göreve başladığı 14 aydan bu yana şeffaf ve saydam olmaya gayret gösterdiklerini belirterek, bu konuda aynı fikirde olmayan zihniyet ve anlayış ile mücadele ettiklerini açıkladı. Vali Çiçek,"Muğla'daki kamu yöneticileri, kamu hizmeti yapan mesai arkadaşlarıma hep şunu söyledim. Kendi yaptığınızı kendiniz doğru görebilirsiniz.
Ama yaptığınızın ne olduğunu kendi kendinize sorgulayın, hizmet yaptığınız kesimden yansımasını alın, bir de sizin göremediğiniz, duyamadığınız, basın mensupları kendi gayretleri ve çabası ile her gün vatandaşın içinde, arazide yaptıkları çalışmaları bakın diyorum. Hatalarımız olabilir, olmaz demiyorum. O hatalarımızı düzeltelim. Şeffafız, saydamız, eleştirilmeye hazırız. Eleştirilmekten bir sıkıntımız yok. Yapılan eleştiriler bir artı değer kazandırıyorsa, yerli yerinde yapılan eleştirilere her zaman açığız. Bizim göremediğimiz konuları basın mensupları arkadaşlarımız görebilir ve biz o yanlıştan dönebiliriz.
Muğla'da göreve başlamamın 14. ayın içindeyim. Artık sizler bizleri, bizler sizleri tanıdık. Bizler her konuya açığız. Benimle birlikte göreve yapan kamu yöneticisi arkadaşlarımızın da açık olduğunu biliyorsunuz. Olmayan var ise zihinsel değişiklikler yapıyoruz. "Ben kapalı kutuyum, bana kimse bir şey soramaz, ben her şeyi doğru yaparım" anlayışında olan var ise o anlayış ile zaten mücadele ediyoruz. Bu bir zihniyet değişimi, bir anda olmaz" dedi.
ALTERNATİF TURİZM ÇALIŞMALARI
Muğla'da turizmin belli aylarda yapılmasını doğru bulmadığını, "Sezon" sözünü literatürden kaldırmak için alternatif turizm faaliyetleri için projeler ürettiklerini belirten Vali Çiçek, "'Turizm sezonu" sözünü kullanmak istemiyorum. Ama bazen mecbur kalıyorum. Sezon belli aylarla sınırlıdır. Bizim amacımız bu sezon sözünü literatürümüzden kaldırmak. Hedefimiz Muğla'da turizmi 12 ay yapabilir hale getirmek. Şu anda Muğla bölgesindeki çok sayıda otel kapalı. Neden? Çünkü turizmi yılın belli aylarında yapıyoruz. İnşallah biz "sezon" yerine "turizm yılı" diyeceğiz.
Önce 8-10 ay daha sonra 12 aya dönüştürüp İnşallah önümüzdeki yıllarda "Turizmi sezonu" sözünü literatürümüzden sileceğiz. Alternatif turizmi harekete geçireceğiz. O anlayış ile projeler yapıyoruz. Bunu sadece kamu ve merkezi yönetim değil, yerel yönetimler sivil toplum dediğimiz özellikle ticaret ve turizm alanında söz sahibi olan odalarımız, vakıflarımız, derneklerimiz ve diğer STK'larımızı bu anlayışa doğru odakladık. Bunlardan bir tanesi, iki günlüğüne alternatif turizme destek olur düşüncesi ile arkadaşlarımızla burada yapılan bir projenin uygulamasını görmek için İsveç'e gittik.
Bir gün kaldık ve o günümüzü de sadece görmemiz gereken yerde geçirdik. Muğla'da Yörük Köyü dediğimiz, turizme destek olacak, fuar ile birlikte Menteşe'deki diğer turizm destinasyonlarını bir paket haline getirecek "Yörük Köyü Projesi'ni acaba Muğla'da nasıl yapabiliriz diyerek bu işin mimarları ve uzmanları ile birlikte gittik. Yörük Köyü projesini bir çadırdan ibaret görmemek gerekir. Yaşantısı ile yiyecek ve içecekleri ile kültürleri ve davranışları ile model ve yaşayan bir proje. İsveç'teki bizim gibi değil ama en azından geçmişini, kültürünü gösteren tarihini yansıtan turisti çok çeken bir yere gittik.
Biz bunu burada Türk örf ve adetlerini, geleneklerini ve göreneklerini, kültürünü yansıtan bir projeyi burada hayata geçirebilir isek, uluslar arası fuar ile Yatağan Bozüyük, Lagina ve Stratonikeia antik kenti ile ve Akyaka ile bütünleştirebilir isek o zaman hedeflediğimiz alternatif turizmi başlatmış oluruz. Bunun gibi Muğla'nın diğer 12 ilçesinde de alternatif turizm çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanında sağlık ve spor turizmi var. Spor turizminde her türlü sporu Muğla'da yaz-kış yapmak mümkün" dedi. (İHA)